Novedades en materia concursal

Aquest mes de setembre es presenta mogut en matèria concursal. El 31 d’agost finalitza el termini de dos mesos que es va activar després de la finalització de la moratòria concursal el passat mes de juny, que havia permès durant el període Covid la no obligació de presentació del concurs a aquelles empreses que es trobaven en situació d’insolvència, actual o imminent. Es preveu que a partir de l’1 de setembre hi hagi una allau de concursos d’empreses que no han pogut superar la crisi.

Per tant, doncs, recordar que amb l’alçament de la moratòria, torna a ser exigible per als administradors de les empreses, convocar, dins el termini de dos mesos a partir de que es té coneixement de la insolvència de l’empresa, la Junta general de socis per aprovar la presentació del concurs voluntari. La manca de presentació en termini del concurs voluntari pot suposar, per una banda, que els creditors de les empreses insolvents presentin un concurs necessari, i per l’altra, la declaració de culpabilitat del concurs, amb el risc que això comporta pel patrimoni personal dels administradors.

En aquest context, el Congrés de Diputats va aprovar, el passat 25 d’agost, la tant esperada reforma de la llei concursal, que després de mesos de tramitació, entrarà en vigor un cop sigui publicada en el BOE. Per tant, a 1 de setembre, moltes empreses hauran de presentar concurs sense tenir encara l’empara de la nova llei.

Aquesta nova llei modifica l’anterior en aspectes de millora del procediment, com centralitzar en els jutjats mercantils tots els concursos de creditors així com es preveu una agilització en la tramitació d’aquests processos, tant per la concentració en un únic procediment les diferents tipologies d’insolvència, com per la reducció dels terminis de tramitació dels concursos que fins ara s’allargaven durant anys.

Un dels aspectes clau de la reforma, que transposa a l’estat espanyol la Directiva europea d’insolvències, és l’intent de salvar el màxim d’empreses possibles i evitar-ne la liquidació. L’objectiu és la reestructuració de les empreses que siguin viables abans que no entrin en concurs, mitjançant els nous plans de reestructuració i l’incentiu dels denominats prepacks o venda d’unitats productives, tot això en fase preconcursal. També es preveu el refinançament dels ICOs.

Una altra novetat, és un procediment especial per PYMES amb una facturació de menys de 700.000 euros, un passiu de màxim 350.000 euros i menys de 10 treballadors.

També es preveu la possibilitat que els treballadors de l’empresa insolvent puguin adquirir l’empresa, per la qual cosa hauran de constituir una societat cooperativa o laboral, que tindrà prioritat davant d’altres interessats.

D’altra banda, la nova llei també introdueix modificacions en el procediment de segona oportunitat i el conegut com a BEPI (exoneració del passiu insatisfet), obrint la possibilitat d’exonerar el deute sense liquidar la totalitat del seu patrimoni del deutor, ja sigui l’habitatge habitual o actius empresarials, i ampliant els supòsits de deutes exonerables.

 

Natàlia Salleras

nsalleras@tax.es

Abogada de TAX Legal

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top