Vols accedir al Fons de Recuperació Europeu?

Què és el Fons de Recuperació Europeu?
Es tracta d’un programa d’ajuts de 750.000 milions d’euros aprovat per la Unió Europea. El seu objectiu és mitigar els efectes econòmics que està provocant el coronavirus i reconstruir una Europa més ecològica, digital i resilient.

El fons es coneix com a Next Generation UE i ajudarà a establir les bases de l’economia del futur.

Espanya rebrà, fins el 2026, 140.000 milions d’euros en forma de préstecs i subvencions, que es destinaran a projectes que permetin accelerar la transició ecològica i la digitalització, la cohesió territorial i social i la igualtat.

 

Què pots fer com a empresa?
Les convocatòries per a aquets ajuts ja s’estan preparant, i és possible que s’iniciïn el segon trimestre. Per aquest motiu, es recomana a les empreses que comencin a treballar en les seves propostes des d’ara.

 

Quins són els eixos principals dels ajuts?
Entre el 2021 i el 2023, el govern pretén mobilitzar 72.000 milions i es prioritzaran les següents àrees:

 • 37% dels ajuts per a la transició ecològica: Es pretén aconseguir que d’aquí a dos anys hi hagi 250.000 vehicles elèctrics a Espanya i s’hagin instal·lat 100.000 punts de recàrrega. Un altre objectiu és rehabilitar mig milió d’habitatges a partir de criteris de sostenibilitat.
 • 33% dels ajuts per a projectes de digitalització: Es pretén consolidar hàbits d’aquest àmbit com el teletreball o el comerç digital. Objectius:
  • Millora de la connectivitat digital.
  • Modernització de les administracions públiques i el teixit empresarial (especialment en pimes, construcció, turisme, sector agroalimentari, transport, automoció i metal·lúrgia).
  • Creació d’ecosistemes emprenedors de base tecnològica.
  • Reforçament a la ciberseguretat i l’economia de les dades.
 • Avançament del 13% al juliol (encara s’estan perfilant els mecanismes) per a la cohesió social i territorial i la igualtat de gènere: L’objectiu principal és modernitzar el model productiu. Destacaran en aquest àmbit sectors com la construcció, les telecomunicacions, les utilities, l’educació, l’alimentació, l’automoció i la sanitat.

 

Quines funcions tindrà la banca?
Certes entitats ja estan desenvolupant plans per tal de poder ajudar a les empreses a complir amb el disseny i la definició del projecte perquè s’ajusti als requisits necessaris per a poder accedir als fons.

La banca s’encarregarà de canalitzar i facilitar l’arribada dels diners a les empreses i donarà suport financer a través de bestretes, finançament complementari o avals, entre d’altres.

 

Aquests ajuts encara no es poden sol·licitar i no se sap com es farà, però t’informarem puntualment quan aquesta informació estigui disponible.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top