Vens productes de segona mà? Hisenda aclareix si t'has de donar d'alta com a autònom@

Després de l’entrada en vigor de la nova Directiva europea que augmentarà el control de la venda de productes a través de plataformes digitals, Hisenda ha aclarit quan és necessari donar-se d’alta com a autònom@ i com tributar pels ingressos generats a través de les plataformes digitals de segona mà.

 

Quan t’has de donar d’alta com a autònom@?

Si realitzes l’activitat “de manera habitual, personal i directa a títol lucratiu”, sense estar “subjecte a un contracte de treball” i els ingressos que obtens per la venda d’articles de segona mà són recurrents, es tractaria indubtablement d’una activitat econòmica.

 

L’Agència Tributària estableix que es realitza una activitat econòmica quan s’ordenen per compte propi els mitjans de producció o els recursos humans amb la finalitat d’intervenir en la producció o distribució de béns o serveis.

 

En el cas de les vendes de productes de segona mà per Internet, tant la Seguretat Social com l’Agència Tributària comproven els mateixos elements. Estaries obligat a donar-te d’alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) i abonar la quota mensual que correspongui en funció dels teus ingressos, així com presentar la declaració de l’IVA i tributar per activitats econòmiques a la RENDA.

 

Com tributen els ingressos per la venda d’articles a les plataformes de segona mà?

Sí, tot i els criteris esmentats anteriorment, no es tracta d’un treballador@ per compte propi, no serà necessari tributar pels ingressos obtinguts si no es genera un guany patrimonial – es ven l’article més barat del que es va adquirir per pèrdua de valor -, que sol ser el més habitual a les plataformes de venda de segona mà.

 

Segons estableix una consulta, com que amb caràcter general es tracta de béns de consum durador (vehicles, electrodomèstics, mobles, ordinadors, llibres, roba, etc.), a efectes del càlcul del guany o pèrdua cal tenir en compte que en aquests casos:

 

  • Caldrà minorar el valor d’adquisició en la depreciació del valor per l’ús.
  • No procedirà computar una pèrdua patrimonial en la mesura en què la pèrdua de valor vingui donada per la seva utilització normal. És a dir, que, com que la majoria de vegades s’està venent un producte per sota del preu al qual es va comprar i depreciat – essent el valor “consumit” pel client -, no té la consideració de guany, per la qual cosa no serà necessari declarar-lo.

 

Com a exemple, Hisenda estableix a la consulta el següent: Un particular el 2025 ven per Wallapop un vehicle pel seu valor de mercat, 10.998 euros. El va comprar el 2020 per 28.200 euros. “Al vendre’s pel seu valor de mercat no existirà alteració patrimonial, ja que la resta del valor d’adquisició ha estat consumir pel contribuent”.

 

Aquest tipus de situacions de venda, amb depreciacions del producte i per tant del seu preu, tampoc es consideren pèrdua patrimonial, com van explicar des d’Hisenda. “No hi ha alteració patrimonial de cap classe, per això no es declara”.

 

Encara que no sigui necessari declarar aquestes quanties, és necessari conservar la justificació documental corresponent a les compres i vendes realitzades, per tal d’acreditar les dates i els valors corresponents, per si, en qualsevol cas, sorgís un requeriment d’informació d’Hisenda.

 

És necessari incloure a la declaració de la RENDA aquells ingressos obtinguts a través d’aquestes plataformes de segona mà en els casos en què el preu pel qual es ven un article és major que el preu pel qual es va adquirir, ja que, en aquest cas, sí que s’estaria generant un guany patrimonial. És a dir, tributaran pels beneficis obtinguts superiors al valor inicial de l’article.

 

Si es dona aquest cas caldrà tributar els guanys a la base imposable de l’estalvi. Per aquest any s’estableixen els següents tipus:

 

  • Fins a 6.000 euros: 19% (es manté igual).
  • De 6.000 euros a 50.000 euros: 21% (també sense canvis).
  • De 50.000 euros a 200.000 euros: 23% (sense modificacions).
  • De 200.000 euros a 300.000 euros: 27% (tampoc hi ha canvis).
  • Més de 300.000 euros: 30%, -un increment de 2 punts percentuals, ja que es va elevar el tipus per aquest exercici 2025-.

 

Si, per contra, ets autònom@, hauràs de declarar els ingressos com un rendiment més de la teva activitat econòmica, tributant per això a la RENDA. Podràs tributar per mòduls, considerat com un règim més beneficiós, si l’activitat de venda – per exemple, venda d’electrodomèstics-, es troba inclosa com una de les que permet la teva aplicació, a partir dels epígrafs corresponents de l’IAE, i sempre que no se sobrepassin els límits d’ingressos establers per a poder-se acollir a aquest sistema de tributació.

 

Enviament de comunicacions als autònom@s

L’Agència Tributària s’està plantejant enviar comunicacions directes als autònom@s que han venut productes o serveis a través de plataformes digitals com Wallapop, Vinted, Milanuncios o Airbnb per l’entrada en vigor d’una nova Directiva europea – DAC 7-.

 

Hisenda estaria decidint des d’enviar simples recordatoris fins a la inclusió automàtica de les dades del venedor a l’esborrany de la RENDA, amb la finalitat d’augmentar el control en la venda a través de mitjans digitals.

 

Tens dubtes? Contacta amb nosaltres

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top