Tinc l’obligació de tenir contractada una assegurança de conveni?

Segons el conveni al qual pertany la teva empresa, pots tenir l’obligació de tenir contractada una assegurança d’accidents de conveni. Si no saps si pel teu conveni tens aquesta obligació et recomanem que t’informis degudament.

 

L’assegurança obligatòria de conveni col·lectiu
És important conèixer el conveni col·lectiu del sector professional al qual pertany l’empresa. Aquest document és el que marca les relacions entre empleats i ocupadors, establint els drets i les obligacions que tenen, tant empresari com treballadors.  
 
Els convenis col·lectius, que es pacten i renoven periòdicament, inclouen algunes assegurances obligatòries que cobreixen les indemnitzacions de possibles accidents que puguin patir els treballadors mentre desenvolupen la seva activitat. Són les denominades assegurances obligatòries de conveni col·lectiu o assegurances d’accidents de conveni.
 

Què cobreix l’assegurança d’accidents de conveni?
La cobertura de l’Assegurança de Conveni depèn de cada sector. Al conveni col·lectiu es determinen els detalls de la pòlissa que han de subscriure les empreses, detallant les garanties, el capital assegurat mínim, la indemnització en cas d’accident, etc. També s’estableix l’àmbit de cobertura de la pòlissa, de manera que els treballadors poden estar coberts en cas d’accident laboral i no laboral, en ambdós casos, i prestar cobertura en cas de malaltia professional o comuna, entre d’altres cobertures.
 

Què passa si no tens l’assegurança de conveni contractada i en vigor?
En primer lloc, insistir en què és obligatori tenir-la (pel conveni que té la teva empresa).
 
L’empresari és responsable dels treballadors i ha de vetllar perquè desenvolupin la seva activitat en les millors condicions de seguretat i prevenció. A més, si està obligat per conveni a contractar l’assegurança d’accidents dels treballadors, s’exposa a una reclamació administrativa. L’incompliment de les obligacions amb els treballadors es pot considerar una falta molt greu, cosa que comporta importants multes, de fins a 187.000 euros.
 
Si un dels treballadors pateix un accident laboral i el responsable de l’empresa no té contractada l’assegurança de conveni, l’empresari haurà d’assumir amb el seu patrimoni les despeses i indemnitzacions de l’accident.
 
Des de TAX Economistes i Advocats te podem assessorar.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top