Tens un negoci d’hostaleria? Això et pot afectar

Si ets empresari@ d’hostaleria et volem informar que l’Agència Tributària ha informat que procedirà a l’enviament de cartes d’avís dirigides a contribuents que desenvolupen activitats econòmiques en el sector de l’hostaleria, que presenten inconsistències significatives entre les seves dades bancàries i financeres declarades (entrades en comptes bancaris i xifres de vendes declarades Model 200 o 100). Al tractar-se d’una simple comunicació informativa no és obligatori donar-hi resposta ni aportar documentació, però sí que és un avís si et trobes en aquest cas.

 

Com ja va passar el 2022, Hisenda segueix aquest 2023 amb la seva campanya de comunicacions a empreses i altres contribuents amb perfil de risc. Segons el Pla de Control Tributari pel 2023, Hisenda continuarà complementant el seu pla anual de visites a determinats sectors empresarials amb l’emissió de cartes d’avís dirigides a aquells contribuents amb menor import de negocis dels sectors escollits, que incorrin en determinats indicadors de risc d’incompliment quan s’observi que aquests paràmetres s’han anat mantenint de manera continuada al llarg dels últims exercicis.

 

En resum:

  • Hisenda continuarà amb el seu pla de comunicacions a empreses i altres contribuents amb perfil de risc.
  • Les cartes d’avís es dirigeixen a aquells contribuents amb menor import de negocis que incorren en determinats indicadors de risc d’incompliment.
  • L’Agència Tributària pot enviar comunicacions per a detectar inconsistències entre les dades bancàries i les financeres declarades a l’Impost sobre Societats.

 

En quins indicadors es fixa la AEAT?

És molt probable que, si tu estàs en el seu punt de mira, t’enviï una comunicació on posi en relleu inconsistències entre les teves dades bancàries i financeres declarades a l’Impost sobre Societats (IS). En aquests casos, per a detectar vendes no declarades, la AEAT realitza les següents comparacions:

 

  1. Hisenda compara les entrades i sortides dels comptes bancaris de l’empresa amb la xifra de vendes declarada a l’IS (recorda que cada mes de gener els bancs presenten el model 196, informant dels saldos existents a 31 de desembre i del volum total d’entrades i sortides de cada compte bancari). Després ha de tenir en compte les empreses, que Hisenda té constància de totes les entrades de diner que es registren als seus comptes bancaris, pòlisses, productes bancaris d’inversió, etc. I és conscient del total d’ingressos que es realitzen en un exercici econòmic, comparant-lo amb la xifra de negocis declarada en aquest exercici fiscal.
  2. Compara els marges de l’empresa amb els marges mitjans del sector; en concret, el marge net (el quocient entre el resultat d’explotació i l’import net de la xifra de negocis) i el marge brut. I pot considerar l’existència de marges inferiors als habituals com a indicatiu de vendes no declarades, o despesa excessiva en funció de les sortides d’efectiu. Cal tenir en compte que Hisenda té la major base de dades del país en relació a dades econòmiques de les empreses, per sectors, per províncies, per epígrafs i activitat, fent comparacions a través del seu BIG DATA, i el seu programa “PROMETEO” on s’emmagatzema tota la informació i en segons pot tenir un informe de la teva empresa. Hisenda també sol utilitzar aquestes ràtios per a carregar en inspecció a empreses.

 

Què has de fer si reps una notificació d’aquest tipus?

Si la teva empresa rep una d’aquestes comunicacions o alguna de similar, no t’has d’alarmar, ja que no constitueixen un requeriment ni l’inici d’una comprovació o inspecció. Són avisos informatius, per la qual cosa no cal que els contestis ni enviïs cap documentació.

 

Això sí, des de TAX Economistes i Advocats, t’aconsellem que revisis amb el teu assessor@ les regularitzacions que siguin precises abans que ho faci Hisenda o que tinguis una inspecció.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top