Tens un empleat de la llar? Aquestes seran les noves obligacions a partir d'octubre

El Reial decret llei 16/2022, de 6 de setembre, va introduir novetats en la relació laboral de les persones treballadores de la llar, especialment referent a la prestació per desocupació. Analitzem les novetats en la cotització a la Seguretat Social des d'1 d'octubre fins a 31 de Desembre de 2022 i per a l'any 2023.

Dret a percebre prestació per desocupació

Implica modificacions a la cotització en la Seguretat Social, per a contemplar aportacions per la contingència de desocupació i FOGASA.

Així, el Real-Decret recull canvis a les obligacions en matèria de cotització per a empleades els llar que prestin els seus serveis durant menys de 60 hores mensuals per a cada persona ocupadora.

Les persones ocupadores hauran de comunicar a la Tresoreria General de la Seguretat Social, durant el mes de gener de 2023, les dades necessàries per al càlcul i el pagament de les quotes de la Seguretat Social, i especialment les dades bancàries precises per al pagament de les cotitzacions, així com l'entitat gestora o en el seu cas col·laboradora de la Seguretat Social per la qual opten a l'efecte de la cobertura de les contingències professionals, sempre que totes aquestes dades no s'haguessin comunicat amb anterioritat.

Des d'1 de gener de 2023, i amb independència del nombre d'hores de treball al mes que realitzi la persona treballadora, l'afiliació, l'alta i la cotització corresponen sempre a l'ocupador o ocupadora (titular de la llar familiar). La sol·licitud d'alta es realitza a les Administracions de la Tresoreria General de la Seguretat Social i haurà de formular-se amb antelació al començament de l'activitat laboral. La sol·licitud de baixa i variacions de dades es presentaran dins del termini dels 6 dies naturals següents al del cessament en el treball o d'aquell en què la variació es produeixi.


Cotització a la Seguretat Social
El Reial decret llei 16/2022, introdueix dos períodes temporals en les cotitzacions:

  • Cotitzacions entre l'1 d'octubre i 31 de desembre 2022

Els tipus de cotització aplicables per a la contingència de desocupació i per a determinar les aportacions al Fons de Garantia Salarial en aquest sistema especial, entre l'1 d'octubre i el 31 de desembre de 2022, seran:

1. El tipus de cotització per desocupació serà del 6,05 del qual el 5% serà a càrrec de l'ocupador i el 1,05% a càrrec de l'empleat.

2. El tipus de cotització al Fons de Garantia Salarial serà de 0,2 a càrrec exclusiu de l'ocupador.


A partir de l'1 d'octubre de 2022, els ocupadors que tinguin contractada o contractin sota qualsevol modalitat contractual a una persona treballadora al servei de la llar i li donin d'alta en el Règim General de la Seguretat Social, tindran dret a una reducció del 20% en l'aportació empresarial a la cotització a la Seguretat Social per contingències comunes corresponent al Sistema Especial per a Empleats de Llar establerta en aquest règim.

Així mateix, tindran dret a una bonificació del 80% en les aportacions empresarials a la cotització per desocupació i al Fons de Garantia Salarial en aquest Sistema Especial.

  • Cotitzacions des d'1 de Gener de 2023

El Reial decret llei 16/2022, també s'assenyala que, a partir de gener de 2023, la cotització per desocupació ha de fer-se en els termes establerts en la corresponent Llei de Pressupostos Generals de l'Estat.

També actualitza les bases i tipus de cotització al Sistema Especial per a Empleats de Llar incloent l'escala de retribucions i bases aplicable durant l'any 2023.
 

Els intervals de retribucions, així com les bases de cotització s'actualitzaran en la mateixa proporció que ho faci el salari mínim interprofessional per a l'any 2023.

Les persones que tinguin contractada o contractin sota qualsevol modalitat contractual a una persona treballadora al servei de la llar i li donin d'alta en el Règim General de la Seguretat Social, tindran dret a una reducció del 20% en l'aportació empresarial a la cotització a la Seguretat Social per contingències comunes corresponent al Sistema Especial per a Empleats de Llar; i tindran dret a una bonificació del 80% en les aportacions empresarials a la cotització per desocupació i al Fons de Garantia Salarial en aquest Sistema Especial.

D'altra banda, des de l'1 d'Abril de 2023, com a alternativa a la reducció del 20% citada, les persones ocupadores que donin d'alta en el Règim General de la Seguretat Social a una persona treballadora al servei de la llar, tindran dret, durant tota la situació d'alta en aquest règim, a una bonificació del 45% o del 30% en l'aportació empresarial a la cotització a la Seguretat Social per contingències comunes.

Pagament de les cotitzacions

El pagament de les cotitzacions es farà efectiu durant el mes següent a la seva meritació. El responsable de l'ingrés serà sempre l'ocupador. El procediment d'ingrés de les quotes es realitzarà, de manera obligatòria, mitjançant domiciliació bancària o càrrec en compte.

L'obligació de cotitzar es manté des de la data del començament de l'activitat fins al cessament en aquesta activitat.

I pel que fa a les bonificacions per la contractació de cuidadors en famílies nombroses que s'estiguessin aplicant l'1 d'abril de 2023, mantindran la seva vigència fins a la data d'efectes de la baixa dels cuidadors que donin dret a les mateixes al Règim General de la Seguretat Social.

Aquestes bonificacions seran incompatibles amb les reduccions i bonificacions establertes a la disposició addicional primera Reial decret llei 16/2022, de 6 de setembre.

Per tal d’ampliar informació i obtenir assessorament, no dubtis a posar-te en contacte amb TAX Economistes i Advocats.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top