Tens treballadors fixos discontinus? La Inspecció de Treball et pot estar vigilant

La Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) ha començat a actuar contra el frau en l'ús del contracte fix discontinu, investigant a més de 14.600 empreses en les que existeixen indicis d'ús fraudulent d'aquest tipus de contracte.

Què estan investigant?

  • Aquells contractes que, per les seves característiques, no reflecteixen clarament quins períodes seran d'activitat i quins d'inactivitat.
  •  Els contractes en els quals la transformació de fixos discontinus en fixos ordinaris no es produeix.
  • Treballadors contractats durant onze mesos a l'any, que seran considerats per a la ITSS, almenys a priori, com a contractes indefinits ordinaris en que el període d'inactivitat correspon en realitat a les vacances.

La Inspecció assenyala els sectors d'hostaleria, turisme i agricultura com els principals, en els quals observen majors nivells d'ús fraudulent de la contractació fixa discontínua, per la qual cosa es podria estar aprofitant aquest contracte com a substitut del temporal.

Es revisarà especialment les baixes indegudes de treballadors, per a evitar que es camuflin les vacances que han de ser a càrrec de l'ocupador com a períodes d'inactivitat amb càrrec a la Seguretat Social mitjançant prestació per desocupació.

Així, es pretén prevenir no sols el mal ús dels contractes de treball sinó també l'accés indegut dels treballadors a la prestació per desocupació.

Com evitar ser investigat?

Si realitzes contractes fixos discontinus, has de tenir en compte que serà necessari especificar la causa que justifica l'elecció d'aquest contracte, la jornada i la seva distribució horària, que serà considerada a temps complet, tret que el conveni o l'acord d'empresa admetin la modalitat a temps parcial.

De la mateixa manera s'han de respectar els criteris objectius i formals pels quals ha de regir-se la crida, que tal com disposa l'article 16 de l'Estatut dels Treballadors, sera conforme al conveni col·lectiu aplicable, o en defecte d'això, l’acord d'empresa.

Així, s'ha de justificar que l’elecció d'un contracte fix discontinu és encertada i que concorren necessitats en l'empresa que fan òptima la seva elecció.

I si rebo una notificació?

Si reps una notificació, tindràs un mes per a regularitzar la seva situació.

Durant el període de regularització es podrà:

  • No contestar la notificació, si s'estima que s'està actuant diligentment, encara que és recomanable recopilar informació i documents que acreditin que aquest comportament s'ajusta a la legalitat.
  • Transformar el contracte fix discontinu a indefinit conforme suggereix la ITTSS, seguint el procediment d'actuació corresponent.

Per tal d’ampliar informació i obtenir assessorament, no dubtis a posar-te en contacte amb TAX Economistes i Advocats.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top