Teletreball postpandèmia, la gran incògnita

El teletreball ha vingut per a quedar-se, no hi ha cap dubte. És cert que des de la pandèmia i sobretot a Espanya s'ha demostrat que el teletreball serveix i que la gent l'ha adoptat com una de les seves salvaguardes, sobretot per a poder conciliar millor la seva vida personal i familiar. Durant el COVID-19 es va imposar i ara són les empreses les que cada vegada més ho estan instaurant entre les seves files ja que s'ha convertit en un model de treball molt demandat pels treballadors i els candidats a un lloc de treball.

Si bé és cert que es tracta d'una figura que ens permet treballar des de qualsevol lloc del món, això no converteix el teletreball en l'opció infal·lible per a poder treballar des de l'estranger, almenys a Espanya. Hem de tenir en compte que el requisit indispensable per a poder estar afiliat a la Seguretat Social espanyola és trobar-se en la situació de resident espanyol i sense aquesta condició no seria possible treballar per a una empresa espanyola.

Existeixen unes certes especificacions a aquesta afirmació com la figura del desplaçat, però aquesta mateixa es troba reservada per a tasques temporals que ha d'exercir un empleat per un objectiu en concret en un país, ja sigui comunitari o extracomunitari.

Per tant, com a situació generalitzada, encara que molts treballadors van pensar que a través del teletreball podien tornar als seus llocs d'origen i des d'aquí treballar i cotitzar a Espanya, la veritat és que al nostre país això ara no és possible. Sempre que el treballador mantingui la situació de resident espanyol, és a dir, resideixi més de 180 dies en el nostre territori seria possible que durant mesos pogués de manera temporal viure en un altre país, però mai canviant el seu empadronament a un lloc fora d'Espanya.

Finalment, la situació postpandèmia ens ha deixat entreveure que per molt modernitzats que semblem a l’haver implantat el teletreball a Espanya de forma generalitzada, la normativa espanyola avui no empara aquestes situacions, ja que preval el principi de territorialitat a qualsevol altra normativa que pugui existir. Això deixa a moltes persones estrangeres sense la possibilitat de residir al seu país d'origen i fer el seu treball exactament igual a com ho fan des de la seva residència a Espanya.

Haurem d'esperar, per tant, que es redacti una normativa europea en matèria de teletreball que contempli aquesta situació i permeti homogeneïtzar la situació laboral de tots els europeus que, ja tenint lliure circulació entre territoris, també puguin treballar en un lloc diferent al de la seva residència habitual.

 

Amanda Riera

ariera@tax.es

Assessora laboral de TAX Barcelona

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top