Si tens una empleada de la llar, has de saber que la ITSS està controlant la seva situació

La Inspecció de Treball i Seguretat Social –ITSS- està realitzant una campanya centrada en regularitzar salaris i cotitzacions a la Seguretat Social de les empleades de la llar. Concretament, posa el focus d'atenció en les persones treballadores a temps parcial.

Les actuacions tenen lloc després de l'èxit de la campanya iniciada al febrer de 2021 amb les persones ocupades a jornada completa, on una mica més del 82% dels ocupadors van regularitzar la situació laboral de la persona ocupada sense reduir la seva jornada de treball. Així, es van transformar 2.351 contractes temporals en indefinits, a més dels increments en les cotitzacions i salaris d'aquests treballadors.

Recordem que, a partir de l'1 d'abril de 2021, si l'ocupador no ha declarat el salari actual davant la TGSS, s'iniciaran actuacions inspectores que poden comportar sancions. Abans d'iniciar-se aquestes sancions, el Pla d'Actuació de la ITSS contemplava l'enviament de més de 47.000 cartes a determinats ocupadors d'empleades de llar.

Aquest 2022, la ITSS tornarà a controlar que el salari actualitzat d'aquests empleats, i per consegüent, que la base de cotització no sigui inferior al SMI vigent, incrementat amb el prorrateig de pagues extraordinàries. Així, per a 2022 no pot ser inferior a 1.166,67 euros/mes per a persones amb contracte de treball a temps complet en dotze pagues.

Un altre aspecte en el qual també va actuar al 2021 la ITSS en aquesta campanya inspectora és la situació d'economia irregular, és a dir, la prestació de servei per aquestes empleades de llar sense donar d'alta, o sense tenir permís de treball.

La ITSS recorda que l'ocupador (titular de la llar familiar) és el responsable de donar d'alta al treballador; i de comunicar cada variació que es produeixi en el salari de la persona treballadora. S'haurà de tenir en compte les futures actualitzacions anuals del SMI i comunicar les variacions que pugui suposar en la retribució de la persona treballadora.

L'Inspector pot acudir a un domicili, però només pot accedir al mateix si compta amb el consentiment del seu titular o amb una autorització judicial. Però això no impedeix que investigui la situació de l'empleat de llar per altres vies.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top