Si no presentes els comptes anuals, Hisenda pot revocar el NIF de la teva empresa

No presentar els comptes anuals a Hisenda pot ser sancionat amb el tancament registral del negoci. És la nova mesura que ha inclòs el Govern perquè l'Agència Tributària pugui revocar el Número d'Identificació Fiscal (NIF).

Aquesta mesura sorgeix per a donar resposta a l'increment del nombre d'expedients sancionadors resolts en l'exercici 2023, que van créixer un 5,33% enfront de 2022, sent l'import total de les multes imposades de 563.458 euros.

En quins casos Hisenda pot revocar el NIF?

Si es dona l'incompliment de dipositar els comptes anuals al Registre Mercantil durant quatre exercicis consecutius, Hisenda pot revocar el NIF al negoci com a mesura disciplinària.

El fet de no presentar els comptes anuals comporta de manera automàtica el tancament registral. Fins que aquest tancament no es resolgui, el negoci no podrà tornar a presentar els comptes dels anys següents.

Què suposaria per a l'empresa la revocació del NIF?

La seva retirada suposaria:

  • Impossibilitat de realitzar inscripcions en el registre públic (tret que es rehabiliti el número d'identificació fiscal).
  • En les certificacions registrals de l'entitat titular del número revocat, constarà que el mateix està revocat.
  • Abstenció del notari per a autoritzar qualsevol instrument públic relatiu a: declaracions de voluntat, actes jurídics que impliquin prestació de consentiment, contractes i negocis jurídics de qualsevol tipus o la prohibició d'accés a qualsevol registre públic.
  • Impossibilitat de realitzar càrrecs i abonaments en comptes o dipòsits oberts en entitats de crèdit.
  • Impossibilitat d'obtenir el certificat de trobar-se al corrent de les seves obligacions tributàries.
  • Baixa en el Registre d'operadors intracomunitaris (ROI) i en el de Devolució Mensual (REDEME).

Com puc solucionar el tancament fiscal perquè Hisenda no revoqui el NIF de la meva empresa?

El tancament registral ve derivat automàticament de no presentar els comptes anuals. Si l'empresa no presenta els comptes anuals durant quatre exercicis consecutius, més enllà de ser sancionada o no, es produeix el tancament de la fulla registral.

L'empresa pot aconseguir la reobertura de la fulla registral del negoci dipositant els comptes anuals dels tres exercicis previs al qual es vol presentar. Si a més el tancament de la fulla registral ve perquè l'empresa tampoc ha declarat l'Impost de Societats -amb la conseqüent baixa en l'Índex d'Activitats-, per a poder revertir el tancament, l'empresa també hauria de presentar les declaracions de l'Impost de Societats omeses, liquidar el deute tributari existent, i presentar un escrit a l’AEAT sol·licitant l'alta.

Quines altres sancions pot tenir la meva empresa si no es presenten els comptes anuals dins del termini?

La falta de dipòsit dels comptes anuals dins del termini donarà lloc a la imposició a la societat d'una multa per import de 1.200 a 60.000 euros per l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes (ICAC). Fins i tot pot augmentar a 300.000 euros el límit superior de la sanció en cas de grans empreses.

Quan és obligatori presentar els comptes anuals?

Aquest termini finalitza un mes després de l'aprovació dels comptes, les quals han de ser aprovades dins dels sis primers mesos des del tancament de l'exercici. Per tant, si estirem al màxim els terminis i aprovem els comptes l'últim dia, tindrem de termini fins al 30 de juliol.

Necessites assessorament fiscal o legal per a la teva empresa?

A TAX Economistes i Advocats podem ajudar-te. Contacta'ns.

 

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top