Si has començat com autònom@, saps que pots sol·licitar la Tarifa Plana un segon any?

Amb l'entrada en vigor del Reial decret llei 13/2022, de 26 de juliol, pel qual es va establir el nou sistema de cotització per a autònom@s, es va introduir també una nova Tarifa Plana, amb una quota fixa de 80 euros al mes, que pot durar un any o ampliar-se a dos.

Condicions per a ampliar la Tarifa Plana durant el segon any

Segons la normativa, pels nous autònoms "s'aplicarà una quota reduïda per contingències comunes i professionals, a comptar des de la data d'efectes de l'alta i durant els dotze mesos naturals complets següents.

Transcorregut aquest primer any d'activitat, només podrà "aplicar-se una quota reduïda durant els següents dotze mesos naturals complets, respecte a aquells treballadors per compte propi que els rendiments econòmics nets anuals siguin inferiors al salari mínim interprofessional anual que correspongui a aquest període".

Així doncs, per a poder optar a la tarifa plana durant el segon any els rendiments del primer any no podran superar el Sou Mínim Interprofessional. Et recordem que aquest any, el SMI és de 1.323 euros al mes, així que aquesta seria la referència a prendre pels autònom@s que es van donar d'alta a principis de 2023.

En el cas d'alguns col·lectius especials, com les dones víctimes de violència de gènere o persones amb discapacitat, es té dret a dos anys inicials, ampliables a 36 mesos més, si no se supera el SMI, en cadascun dels tres anys de pròrroga.

Com es calculen els períodes per a determinar el SMI dels autònoms?

Suposant que l'autònom s'hagués donat d'alta a mitjans de l’any 2023 i aquests dotze mesos -13 al 24-, anessin dins de dos anys naturals diferents -per exemple de l'1 de juny de 2024 al 31 de maig de 2025-, llavors cal prorratejar els ingressos de 2024 i els de 2025.

És a dir, caldria calcular si, proporcionalment, es van superar els beneficis en el període de tarifa reduïda que queda dins de 2024 i en el qual correspon a l'any 2025.

I si es supera el SMI al llarg del segon any de Tarifa Plana?

Si això succeeix, hi ha dues opcions:

  • Renunciar a la seva bonificació a la quota, comunicant-ho a la Seguretat Social, per a evitar regulacions posteriors que el puguin perjudicar.
  • Regularitzar a posteriori la seva situació amb la Seguretat Social, abonant les parts de la quota que no han estat pagades durant el segon exercici d'activitat per continuar gaudint de la Tarifa Plana.

Si es té en compte la segona opció, podria suposar que la Tresoreria reclami quantitats que anirien des dels 2.568 euros fins als 5.400 euros, si l’autònom@ que estén la seva Tarifa Plana finalment ingressés més de 6.000 euros mensuals durant el seu segon any d'activitat.

Necessites assessorament fiscal?

A TAX t'ajudem. Contacta'ns.

 

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top