Si ets nou autònom@ podries perdre la Tarifa Plana el 2025

Amb l’entrada en vigor del nou sistema de cotització per ingressos reals, el gener del 2023, milers d’emprenedor@s s’han anat donant d’alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA). La majoria d’aquests nous autònom@s hauran pogut accedir directament a la nova Tarifa Plana, que suposa una quota fixa de 80 euros al mes durant el primer any, ampliable durant dotze mesos més sempre que es compleixin alguns requisits.

Quins autònom@s podrien perdre la Tarifa Plana a partir del 2025?

Aquesta reducció en la cotització dels autònom@s ve regulada a l’article 38 del Reial Decret-Llei 13/2022. Segons aquesta norma, pels nous autònom@s “s’aplicarà una quota reduïda per contingències comunes i professionals, a comptar des de la data d’efectes de l’alta i durant els dotze mesos naturals complets següents”.

Transcorregut aquest primer any d’activitat, només es podrà “aplicar una quota reduïda durant els següents dotze mesos naturals complets, respecte a aquells treballador@s per compte propi els rendiments econòmics nets anuals dels quals siguin inferiors al salari mínim interprofessional anual que correspongui a aquest període”. A més, “quan aquest segon període comprengui part de dos anys naturals, el requisit relatiu als rendiments econòmics s’haurà de complir en cada un d’ells”.

Gairebé tots els autònom@s que es van donar d’alta el 2023 perdran al llarg del 2025 el dret a la Tarifa Plana. A més, els que es van donar d’alta el 2024 també podrien perdre el dret a aquesta bonificació si durant aquest segon any tenen uns beneficis superiors al SMI, que actualment són 1.323 euros al mes en 12 pagues o 15.876 euros l’any.

El cas més clar seria el d’un autònom@ que es va donar d’alta el gener del 2024 i compliria el primer any el gener del 2025. En aquest supòsit, el llindar es calcularia de manera anual i aquest treballador@ per compte propi hauria d’haver ingressat menys de 15.876 euros per a poder-se beneficiar l’any següent d’aquesta reducció. En cas contrari, hauria de fer la seva comunicació de previsió d’ingressos, renunciar a la Tarifa Plana i passar a cotitzar per la base que li correspongui.

També hi podria haver excepcions per a alguns col·lectius especials:

  • Persones amb una discapacitat igual o superior al 33%.
  • Víctimes de terrorisme.
  • Víctimes de violència de gènere.

Podrien gaudir d’entrada de dos anys de tarifa plana inicials, ampliables a 36 mesos més, si no superen el SMI, en el segon període. Per tant, podrien conservar al 2025 la Tarifa Plana, fins i tot quan s’hagin donat d’alta el 2023 i superin el SMI.

Els autònom@s han d’ingressar per sota del SMI vigent en cada moment per a conservar la Tarifa Plana

En aquests propers mesos, el Govern i els agents socials tornaran a negociar una nova pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) pel 2025. S’està pensant en una proposta que consistiria en vincular aquest llindar mínim al 60% del sou mitjà, de manera que pujaria automàticament cada any. Si fos així, a partir del gener hi podria haver un nou SMI superior als 1.323 euros al mes actuals.

Aquest nou SMI podria afectar a dos tipus d’autònom@s. El primer cas seria el més evident: aquells treballador@s per compte propi que s’hagin donat d’alta el 2024. Si fos així, es tindria en compte aquest salari mínim per a determinar la permanència de la Tarifa Plana pel 2025.

El segon cas seria el d’un autònom@ que es va donar d’alta a mitjans del 2023. En aquest cas, la Llei diu que haurà d’estar per sota del SMI vigent en cada un dels períodes. Si, per exemple, es va donar d’alta al juny, entre el juny i el desembre del 2024 haurà d’haver tingut uns beneficis per sota de 1.323 euros i entre el gener i el juny del 2025, els seus rendiments no podran superar el nou SMI.

Què passa si se superen els beneficis mentre s’està gaudint de la Tarifa Plana?

Per norma general els autònom@s poden accedir sempre a l’ampliació durant un segon any de Tarifa Plana. Ara bé, si la Tresoreria comprova més endavant que van superar els ingressos permesos, els podria exigir la devolució.

Segons la Seguretat Social, els autònom@s que, “una vegada sol·licitada la pròrroga d’aplicació de la reducció, prevegin que obtindran rendiments econòmics nets superiors al Salari Mínim Interprofessional vigent durant els dotze mesos naturals complets següents al primer any de gaudir del benefici, podran sol·licitar la renuncia expressa a la seva aplicació”.

En cas contrari, hauran de regularitzar la situació amb la Seguretat Social més endavant, abonant la diferència de la quota que s’aplicaria en cada cas sense la Tarifa Plana. Cosa que podria significar un important recàrrec econòmic per aquests autònom@s. Per exemple, en el cas d’un autònom@ que obtingui uns rendiments nets mensuals de 1.501 euros – per sobre del SMI – durant el seu segon any d’activitat, la quota que li correspondria abonar aquest any seria de 294 euros mensuals.

En cas d’haver gaudit de la pròrroga de la Tarifa Plana, hauria d’abonar a la Seguretat Social la diferència de totes les quotes durant el proper any, després de realitzar la seva declaració de la RENDA. En concret, 214 euros mensuals de diferència. O, el que és el mateix, 2.568 euros anuals.

Per tant, si aquest mateix autònom@ estima que els seus ingressos creixeran fins a aquest nivell aquest any, podrà renunciar a la Tarifa Plana, tot i que la pròrroga ja se li hagi concedit, i començar a abonar la quota que li correspon a la Seguretat Social, evitant haver de regularitzar la seva situació – o fer-ho amb uns imports més baixos – en el futur.

Vols més informació? Contacta amb nosaltres

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top