5/29/2024
El canvi normatiu introduït pel RD 609/2023, va suposar la creació d’un registre central de Titularitats Reals dins del marc de la lluita contra el blanqueig de capitals, provocant canvis en la manera de subministrar aquesta informació al Registre Mercantil. Els negocis estan obligats a declarar la titularitat real, encara que no estiguin presentant els comptes anuals al Registre Mercantil.
Aquí t’expliquem totes les novetats que s’incorporen:
Tots els negocis han d’informar sobre la seva titularitat real al Registre Mercantil
Els titulars reals de totes les persones jurídiques – incloses associacions i fundacions – que tinguin la seva seu a Espanya, o estiguin administrades per persones físiques o jurídiques residents a Espanya, tenen l’obligació de constar al nou registre central per informar dels titulars reals del negoci, i estan obligats a mantenir informació fidedigna i actualitzada sobre això.
Els administradors que dipositen els seus comptes individuals estan obligats a identificar-ne el titular real segons la llei de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.
Amb les modificacions, es van produir canvis en l’actualització, modificació o alta de la declaració de titularitat real dels negocis, com passa amb els terminis per a actualitzar la titularitat quan aquesta se sotmet a algun canvi. A més, aquestes dades seran presentades per mitjà de la plataforma IURE, que es troba al web del Registre Mercantil.
Si el negoci necessita comprovar la informació que es troba al Registre Mercantil per a verificar que les dades de Titularitat Real són correctes, poden “sol·licitar una nota informativa o certificació al Registre Mercantil competent”, amb la qual podran comprovar la informació, tot i que també es pot adquirir per mitjans digitals a través de la seu electrònica.
Els negocis han de realitzar la declaració de titularitat real, encara que hagin presentat els seus comptes anuals
La manca de presentació dels comptes anuals en els terminis estipulats no eximeix els negocis de no complir amb aquesta responsabilitat.
La presentació de la fulla de titularitat real és una obligació per si mateixa que han de complir els negocis i no presentar-la comporta el tancament registral del negoci. És a dir, que no es pot inscriure al Registre Mercantil cap document referit a la societat i impedeix el dipòsit dels comptes anuals dels exercicis següents.
El termini per a donar constància de canvis en els titulars reals dels negocis va passar a ser de deu dies.
Incomplir aquesta obligació constitueix una infracció administrativa i es faculta al Ministeri de Justícia per a determinar-ne la seva gravetat i establir les sancions que consideri oportunes.
Els negocis es poden veure obligats a presentar o actualitzar la titularitat real en determinats supòsits
Existeixen una sèrie de situacions que, segons el cas, podrien donar lloc a què el registrador mercantil precisi la declaració de la titularitat real o la seva actualització:
- Constituir una societat.
- Canviar l’administrador quan sigui el titular real assimilat.
- Modificar els estatuts -per exemple, modificacions estructurals, o augments o reduccions de capital-.
- Transmetre accions o participacions.
- Declarar la pèrdua d’unipersonalitat o canviar de soci únic.
El registrador pot requerir als nous negocis la presentació de la fulla de titularitat real en el mes següent a la seva creació
Si bé la declaració de titularitat real es pot fer en qualsevol moment a partir de la constitució de la societat, el registrador podria precisar al negoci aquesta informació durant el mes següent a la seva constitució. Sobretot, tenint en compte que la presentació de la fulla es demoraria enormement si, en aquesta situació, l’administrador decidís esperar al moment de dipositar els comptes anuals.
Així ha de procedir un negoci si canvia la titularitat real una vegada hagi presentat els comptes anuals
Si el titular real del negoci canvia una vegada presentats els comptes anuals, l’administrador o administradors tindran un termini màxim de deu dies començant a córrer el termini des del dia següent a partir del canvi.
Aquesta manca d’actualització de la informació podria provocar eventualment el tancament registral segons les obligacions d’identificació i informació al RECTIR que exigeix la normativa, a més de les possibles sancions administratives corresponents.
Si existeix una discordança en la informació que posseeixen el RECTIR i el Registre Mercantil, el propi registre “comunicarà l’existència de la contradicció a la persona jurídica”. En aquest cas, el límit de temps per a aportar les noves dades torna a ser de deu dies des de la remissió del requeriment. En aquest període, el negoci haurà de ratificar davant el registre les dades de titularitat o presentar una nova declaració actualitzada.
Encara que els titulars reals del negoci no hagin patit cap canvi o transformació amb respecte a l’any anterior, hauran de “complimentar en qualsevol cas la fulla de Titularitat Real”.
Tens dubtes? Contacta amb nosaltres