Si ets autònom@, aquestes són les dates que has de tenir apuntades

El pròxim 1 de gener entra en vigor el nou sistema de cotització d'autònoms. Des d'aquest moment es desplegarà progressivament (durant 3 anys) un sistema de quinze trams que determina les bases de cotització i les quotes en funció dels rendiments nets de l'autònom, com a transició al model definitiu de cotitzacions per ingressos reals que es produirà com a molt tard en nou anys.

Aquí tens totes les dates que has de marcar en vermell al teu calendari des d'ara, fins que acabi 2023.
Finals de novembre de 2022:

Llançament del simulador de quotes a l'àrea pública d'Import@ss. Sense necessitat d'identificar-te podràs simular la quota que et correspondrà abonar a partir de gener de 2023 amb el nou sistema de cotització per rendiments nets. Aquest simulador et demanarà triar un dels 15 trams en els quals s'ha dividit el nou sistema de cotització i calcularà la quota mínima i la màxima que podràs triar en funció del tram seleccionat.
Gener 2023
Entra en vigor el nou sistema. Al llarg del mes i fins al 28 de febrer, els autònoms podran sol·licitar a la Seguretat Social la base de cotització mensual que s'ajusti als rendiments nets que esperen obtenir de mitjana mensual al llarg de l'any 2023. Aquests canvis de base de cotització tindran efecte el pròxim 1 de març.
Al costat d'aquesta sol·licitud de canvi de base de cotització hauran de comunicar l'import dels rendiments nets que esperen obtenir. 
1 de març de 2023
Obertura de termini per a comunicar canvis de tram de cotització que entraran en vigor al maig. Aquest mes la Seguretat Social llançarà un simulador que permetrà a l'autònom poder realitzar simulacions en funció dels seus rendiments nets. A TAX t'indicarem, si ho vols, com és el teu rendiment net en funció dels teus ingressos.
1 de maig de 2023
Nou termini per a comunicar possibles canvis de trams de cotització que entraran en vigor al juliol.
1 de juliol de 2023
Nou termini per a comunicar possibles canvis de base de cotització amb entrada en vigor al setembre.
1 de setembre 2023
Nou període habilitat per a comunicar un canvi de base de cotització amb entrada en vigor al novembre. Es tracta de l'últim canvi amb efecte en les quotes a abonar al 2023.
31 d'octubre de 2023
Últim dia per a la comunicació d'activitats i, en el seu cas, participació en societats per als autònoms que estiguessin donats d'alta abans de l'1 de gener de 2023.
1 de novembre de 2023
S'obre un nou període per a comunicar un canvi de base de cotització que, en aquest cas, no tindrà efecte al 2023 i entrarà en vigor al gener de 2024.

En aquesta infografia et resumim com funciona el càlcul de la cotització per trams:

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top