5/25/2022
Davant la impossibilitat de tancar un acord negociat en matèria salarial pel període 2022-2024, la patronal publica un seguit de recomanacions amb vistes a la negociació dels convenis col·lectius el 2022, i ofereix els criteris principals a tenir en compte, així com els mecanismes d’inaplicació:
Realitzar un esforç de moderació salarial per tal de preservar la viabilitat i la competitivitat de les empreses i conservar la feina, evitant vincular les pujades salarials a conceptes tan volàtils com la inflació, que a més retroalimenta el creixement dels preus.
Vincular els increments salarials a variables i indicadors econòmics quantificables i mesurables a:
- La productivitat.
- La feina.
- El comportament del PIB.
- L’indicador de garantia de competitivitat.
- En el cas de les empreses: als resultats.
Essent imprescindible que les actualitzacions salarials no tinguin efectes retroactius degut a la impossibilitat de repercutir en el cost del producte o servei les meritacions produïdes.
Creació de plans de pensions d’ocupació per a minorar l’impacte de les pujades pactades.
Utilitzar la inaplicació del conveni col·lectiu quan concorrin causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.
Segons el comunicat realitzat:
1. Estructura salarial
Substituir conceptes retributius obsolets per altres de vinculats a la productivitat i als resultats.
Integrar i aplicar els principis de transparència retributiva i d’igual retribució per treball d’igual valor.
Transitar cap a sistemes de retribució variable, fixats amb criteris objectius, transparents i neutres des d’una perspectiva de gènere, en ordre a avançar en l’eliminació de la bretxa salarial.
Configurar l’estructura retributiva considerant els índex d’absentisme evitant plusos i conceptes que ho fomentin.
2. Criteris per a la determinació de la variació salarial
En la determinació dels increments salarials és imprescindible tenir en compte les circumstàncies específiques de cada àmbit de negociació modulant-los, en cada sector o empresa, considerant la productivitat i l’ocupació, de manera que la xifra resultant permeti mantenir una posició competitiva.
Donat el context global i la incertesa respecte de l’abast de la recuperació econòmica, resulta precís realitzar un esforç de moderació salarial per a preservar la viabilitat i la competitivitat de les empreses i conservar l’ocupació. Així, convé tenir present que una pujada significativa dels salaris portaria també:
- Augment de les despeses laborals que poden constituir, a més, una barrera d’entrada al mercat laboral de les persones en atur.
- Menor marge per introduir criteris de retribució variable.
- Foment de l’espiral inflacionista.
A més, és imprescindible que les actualitzacions salarials no tinguin efectes retroactius degut a la impossibilitat de repercutir en el cost del producte o servei les meritacions produïdes.
La creació de plans de pensions d’ocupació pot minorar l’impacte de les pujades pactades.
A les empreses que treballen pel sector públic, és imprescindible recordar-los la impossibilitat de repercutir l’augment dels costos laborals a l’Administració fins que el Govern porti a terme la modificació de la normativa de revisió de preus en els processos de contractació derivats de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic, cosa que obliga a considerar una major moderació salarial que la indicada amb caràcter general. Així, cal tenir en compte que, quan no s’ha previst a les licitacions, qüestió habitual, els increments salarials derivats de la negociació col·lectiva i del SMI, i els corresponents a les cotitzacions socials, no s’han pogut traslladar a l’administració. En concret, la pujada del SMI aplicable entre el 2019 i el 2022 representa el 35,89%. Aquesta situació, molt particularment en sectors intensius en mà d’obra, combinada amb la conjuntura adversa derivada de la pandèmia, ha obligat a les empreses a mantenir-se en el compliment dels contractes fins i tot a pèrdues erosionant la negociació col·lectiva en el seu conjunt.
3. Inaplicació del conveni col·lectiu
Degut a la conjuntura adversa, és important recordar a les empreses l’existència de mecanismes d’inaplicació de les condicions de treball pactades en els convenis col·lectius quan concorrin causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció de conformitat amb allò disposat a l’article 82.3 de l’Estatut dels Treballadors, amb aquesta finalitat s’ha de desenvolupar un període de consultes en els termes de l’article 41.4.