Publicat el reglament de factura electrònica amb les condicions que han de complir els programes de facturació

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar aquest dilluns 28 d’octubre l’Ordre Ministerial, que recopila els requisits que hauran de complir tots els programes de facturació que utilitzin les empreses per a ser considerats legals davant d’Hisenda i complir amb la Llei Antifrau. Ara que ja està en vigor la norma, ha començat a córrer el termini que tindran els negocis per a deixar o actualitzar els seus antics softwares i adquirir-ne un que estigui certificat i adaptat a les noves condicions.

 

Què recopila aquesta nova norma?

Les condicions que han de complir els softwares de comptabilitat i emissió de factures per tal d’adaptar-se a la facturació electrònica i el funcionament del sistema Veri*factu, que permetrà als negocis remetre de manera automàtica totes les seves factures a l’Agència Tributària.

 

Quines condicions hauran de complir els programes de facturació que utilitzen els autònom@s per a ser legals?

Les condicions generals que hauran de complir els softwares per a ser legals i homologats per l’Agència Tributària són les següents:

 

  • Per cada entrega de béns o prestació de serveis haurà de generar, de manera simultània o immediatament anterior a l’expedició de la factura, un registre de facturació d’alta.
  • Haurà de garantir la integritat i inalterabilitat dels registres de facturació de manera que, una vegada registrades les dades de facturació, aquestes quedin protegides contra qualsevol acció que comprometi l’exactitud, autenticitat i completitud de les dades emmagatzemades, de manera que cap de les dades registrades pugui ser alterada, ni pel propi sistema informàtic, ni per l’usuari, ni per cap dispositiu, sistema o programa informàtic o electrònic extern.
  • També haurà de garantir la traçabilitat dels registres de facturació, que hauran d’estar encadenats de manera que es pugui verificar el seu rastre seguint la seva seqüència de creació des del primer a l’últim. El sistema informàtic haurà de proporcionar funcionalitats que permetin el seguiment de les dades registrades de manera clara i fiable.
  • Comptar amb tots els registres de facturació generats pel propi sistema informàtic.
  • Comptar amb un registre d’esdeveniments que reculli automàticament totes les interaccions amb aquest sistema informàtic, les operacions realitzades i els successos produïts durant el seu ús, com l’arrencada i parada del sistema informàtic.
  • Als sistemes informàtics que suportin els processos de facturació, s’hi haurà de trobar degudament dissociada la informació amb transcendència tributària de la possible informació confidencial de caràcter no patrimonial, de manera que l’Administració tributària pugui accedir directament a la informació amb transcendència tributària.

 

A més, entre d’altres coses, els registres informàtics de facturació d’”alta” hauran d’incloure, entre altres dades:

  • Número d’identificació fiscal i nom i cognoms, raó o denominació social completa de l’obligat a expedir la factura.
  • El número i, si és el cas, sèrie de la factura.
  • La data d’expedició de la factura i la data en què s’hagin efectuat les operacions que s’hi documenten.
  • El tipus de factura expedida, indicant si es tracta d’una factura completa o simplificada.
  • La descripció general de les operacions i l’import total de la factura.
  • Indicació del règim o règims aplicats a les operacions documentades a efectes de l’Impost sobre el Valor Afegit, o d’altres operacions amb transcendència tributària.

 

La norma també inclou dos elements de seguretat per a garantir que no s’alteren els registres de facturació una vegada produïts. En primer lloc, el denominat “hash” encadenat. És a dir, cada factura genera una empremta única que la vincula amb determinats elements de les factures anteriors, de manera que una alteració en qualsevol factura altera la referida empremta. En segon lloc, la signatura electrònica dels registres, que no és necessària en el supòsit d’enviament de dades voluntari a l’Agència Tributària.

D’altra banda, també es desenvolupen les condicions respecte al conegut sistema Veri*factu, que hauran d’incloure tots els programes de facturació. Sembla ser que hi haurà alguns programes que només permetin l’opció de remetre automàticament les factures a l’Agència Tributària, mentre que d’altres donaran l’opció d’activar o desactivar aquesta funcionalitat. En qualsevol cas, els negocis tindran sempre la possibilitat de remetre o no aquestes factures. Si ho fan, els seu sistema serà considerat “Veri*factu”, mentre que si no, seria considerat “No Veri*factu”.

 

Quin serà el termini d’adaptació?

  • Pels desenvolupadors de software: el 29 de juliol del 2025 hauran de tenir els seus aplicatius adaptats als requisits que s’estableixen a l’Ordre Ministerial.

 

  • Per a les empreses: 1 de juliol del 2025 tal i com va establir el Reial Decret de desembre del 2024 que va aprovar el reglament pels requisits dels sistemes informàtics. Una incongruència, ja que l’obligació perquè estiguin en funcionament aquests sistemes és posterior (29 de juliol del 2025). Per tant, s’espera que l’Agència Tributària faci una modificació normativa on endarrereixi, almenys, un semestre, fins al gener del 2026, l’obligació per les empreses.

 

Les empreses hauran de comprovar que el programa de facturació que utilitzin estigui certificat

L’Agència Tributària va recordar que tant les empreses com el desenvolupador i comercialitzador del software tenen responsabilitat amb la nova normativa, però les exigències són diferents. “Qui ha de vetllar perquè el programa compleixi amb tots els requisits marcats per la llei és el desenvolupador i serà ell qui hagi de respondre davant d’Hisenda si no es complissin”.

 

En referència a l’empresa, si ens remetem a la Llei General Tributària es pot observar que es diu que “constitueix infracció tributària la tinença dels sistemes o programes informàtics o electrònics que no s’ajustin a allò establert en aquesta Llei, quan aquests no estiguin degudament certificats havent-ho d’estar per disposició reglamentària o quan s’hagin alterat o modificat els dispositius certificats”.

 

Per tant, del que s’haurà de preocupar l’empresa és que el programa que “compri, en el seu moment, compti amb aquesta certificació, que no és estàndard i que s’haurà de preocupar cada fabricant de desenvolupar per a deixar clar que el seu software compleix amb totes les condicions de la nova ordre”.

 

Quines són les sancions per incomplir els requisits?

  • Pels desenvolupadors de software la infracció és greu i se sancionarà amb una multa fixa de 150.000€ per cada exercici on s’hagin produït vendes.
  • Per l’empresa la multa és de 50.000€ per cada exercici.

 

Si vols tenir accés a l’Ordre Ministerial que explica les característiques que han d’adoptar els softwares per estar homologats davant l’Agència Tributària, ho trobaràs al nostre web www.facturaelectronicaempresas.es

 

Tens dubtes? Contacta amb nosaltres

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top