Pròrroga de les rebaixes de l’IVA en els aliments bàsics i en l’IRPF en matèria de retencions

Avui, 27 de juny del 2024, el BOE ha publicat el Reial Decret-llei 4/2024, pel qual es prorroguen diverses mesures que permeten controlar els preus de productes bàsics davant les tensions econòmiques provocades per la invasió de Rússia a Ucraïna i els conflictes a l’Orient Mitjà.

 

Rebaixa de l’IVA en els aliments bàsics

Es prorroga la reducció de l’IVA dels aliments considerats bàsics com la llet, el pa, les farines, les fruites o els ous, que seguiran amb l’IVA al 0%. A aquests s’hi sumarà l’oli d’oliva, un producte que forma part d’un sector clau per a l’economia espanyola. Aquesta serà la segona rebaixa impositiva de l’oli d’oliva, ja que en el primer paquet de mesures anticrisi el seu IVA es va reduir al 5%. Mentre que la resta dels olis de llavors i les pastes alimentàries mantindran l’IVA al 5% al qual estaven subjectes des del 2023.

Aquesta reducció de l’IVA de l’oli d’oliva anirà més enllà, ja que es promourà una reforma de la Llei 37/1992, del 28 de desembre, de l’Impost sobre el Valor Afegit, perquè passi a formar part del grup d’aliments bàsics i tingui així un IVA del 4%. Això suposa que no tornarà a estar subjecte al 10%, que era el seu gravamen abans.

Aquestes rebaixes passaran per dues fases fins a recuperar els seus gravàmens normals. Des de l’1 de juliol i fins el 30 de setembre es mantindran els tipus del 0% i 5%. A partir de l’1 d’octubre i fins el 31 de desembre el tipus del 0% dels aliments bàsics se situarà en el 2% i el del 5% en el 7,5%. Aquesta revisió respon al mandat efectuat per la Comissió Europea per anar atenuant les mesures extraordinàries adoptades en els anys precedents.

El RDL estableix que totes les reduccions aplicades per aquest marc legal s’han de reflectir en el preu final del producte i beneficiar íntegrament els consumidors. Per la qual cosa, en cap cas han de repercutir en possibles beneficis empresarials aprofitant una situació fiscal més avantatjosa que està destinada única i exclusivament al cistell de la compra de la ciutadania.

 

Modificació de l’IRPF

S’eximeix de tributació a qui percebi el Salari Mínim Interprofessional. Després de l’últim increment, i situar-lo en els 15.876 euros, és necessari modificar la Llei 35/2006, del 28 de novembre, per a compassar aquesta última pujada amb efectes de l’1 de gener als rendiments del treball generats per aquest salari per a no sotmetre’l a retencions. Per això, s’aplicarà una modificació de l’article 20 d’aquesta llei. També s’incrementa la quantia de la reducció per obtenció de rendiments del treball dels 6.498 euros actuals a 7.302 euros anuals. Una quantia que s’anirà rebaixant linealment en dos trams a mesura que vagin augmentant els ingressos.

Això permet ampliar la quantia de salari brut anual a partir de la qual es comença a pagar l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, des dels 15.000 euros anuals vigents en l’actualitat fins als 15.876 euros anuals. La resta dels canvis aplicats arribaran a rendes de fins a 22.000 euros. Fet que permetrà que la rebaixa de retencions de l’IRPF beneficiï a 5,2 milions de contribuents, entre els quals destaquen els assalariats i pensionistes que perceben rendes baixes i mitjanes, que podran estalviar prop de 1.385 milions d’euros.

 

Ajuts a La Palma

Respecte al suport a l’illa de La Palma després de les conseqüències provocades per l’erupció del volcà de Cumbre Vieja, el Ministeri d’Hisenda prorroga tots els beneficis fiscals per l’exercici 2024 dels quals ja van gaudir els afectats pel 2023. Això permetrà importants deduccions en l’Impost sobre Béns Immobles i en l’Impost sobre Activitats Econòmiques. La finalitat és seguir contribuint des de la fiscalitat a la recuperació i reconstrucció econòmica i social de l’illa canària.

 

Llibertat d’amortització en determinats vehicles i en noves infraestructures de recàrrega

Les inversions en vehicles nous FCV, FCHV, BEV, REEV o PHEV vinculats a activitats econòmiques i que entrin en funcionament en els períodes impositius que s’iniciïn en els anys 2024 i 2025, podran ser amortitzats lliurement.

Les inversions en noves infraestructures de recàrrega de vehicles elèctrics, relativa a la implantació d’una infraestructura pels combustibles alternatius, afectes a activitats econòmiques, i que entrin en funcionament en els períodes impositius que s’iniciïn en els anys 2024 i 2025, podran ser amortitzats lliurement.

 

Vols més informació? Contacta amb nosaltres

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top