Prevenció blanqueig de capitals i finançament del terrorisme: deures i obligacions en el sector financer/assegurances

T’informem de les ampliacions, deures i obligacions en matèria de prevenció de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme (PBCiFT) que són d’aplicació, a totes les entitats que operen en el sector financer/assegurances, com a conseqüència de la Directriu EBA/GL/2022/05 (la Directriu EBA).  

Amb l’objectiu d’aportar major rigor, organització i delimitació de funcions i responsabilitats en matèria de PBCiFT, la Directriu EBA ha establert un nou marc de funcions i responsabilitats en els nivells organitzatius amb major responsabilitat. Per això, ha definit un marc detallat d’aquestes funcions i responsabilitats en aquest àmbit pels següents col·lectius: 

Funcions i Responsabilitats de l’Òrgan d’Administració
La Directriu EBA detalla i especifica els àmbits de responsabilitat (indelegable) en matèria de PBCyFT. En aquest sentit, destaca el detall en relació al deure de coneixement i aprovació dels riscos i procediments de PBCyFT, responsabilitat en relació al seguiment i informació dels informes i situació de compliment de l’Entitat i, en particular, de l’Administrador / Alt Directiu designat com a responsable en la matèria. 

Funcions i Responsabilitats de l’Administrador / Alt Directiu responsable de PBCiFT
Es detallen i amplien les funcions de l’Administrador / Alt Directiu responsable de PBCiFT (abans Representant davant el SEPBLAC). Se li assignen funcions de gestió, supervisió i control, unit al deure de coordinació i comunicació amb l’Òrgan d’Administració i els responsables del compliment operatiu. S’estableixen els requisits d’idoneïtat i nomenament. 

Funcions i Responsabilitats del Responsable de compliment de la PBCiFT
La Directriu EBA especifica i detalla un nou marc de funcions i responsabilitats englobades en els següents àmbits: 

 • Requisits d’idoneïtat i validesa del nomenament. 
 • Desenvolupament, comunicació i informació de les avaluacions de risc.
 • Desenvolupament de polítiques i procediments, incloent-hi el deure de supervisió en la seva aplicació. 
 • Deures de comunicació i informació. 
 • Deure d’aprovació operativa clients d’alt risc. 
 • Informació i coordinació amb l’Òrgan d’Administració. 
 • Pla de formació detallat i per capes per a l’Entitat, seguiment i validació. 
 • Informes, documents i Memòries PBC i FT de la seva responsabilitat. 
 • Àmbits i requisits d’externalització. 

Requisits i Consideracions pels Grups de Societats
La Directriu estableix els requisits per a la implementació de la funció de compliment de PBCiFT a nivell de Grup, contemplant els requisits generals a aquest nivell i els requisits de coordinació amb els deures aplicables a cada una de les entitats. 

RECOMANACIONS I PLA D’ACCIÓ
En virtut de tot allò comentat anteriorment, l’estructura i procediments de PBCiFT ha de contemplar i incorporar els requisits i detalls de funcions i responsabilitats en els tres nivells de responsabilitat. En aquest sentit, entenem que és necessari contemplar l’abast que aquesta Directriu té a l’Entitat i, en particular, les accions a realitzar en els següents àmbits: 

 • Actualització del Manual de PBCiFT. 
 • Actualitzar i Comunicar i Formalment les noves funcions i responsabilitats a cada un dels col·lectius.  
 • Realitzar la formació específica de la Directriu en els col·lectius afectats. 
 • Actualitzar els programes i plans de formació. 
 • Establir els nous requisits d’Informes i Documentació. 
 • Contemplar els requisits d’externalització. 
 • Contemplar els requisits de PBCiFT per a Grups. 
Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top