Per què és convenient valorar una empresa?

Si l’objectiu dels empresaris i emprenedors és generar valor, no estaria bé conèixer el valor que s’ha creat i pel que treballem cada dia?

A Catalunya hi ha 532.000 PIMES i microempreses, segons l’Anuari de la PIME Catalana (2021) de PIMEC, realitzat pels economistes Modest GUINJOAN i Moisés BONAL.

Són el 99,8% del total d’empreses catalanes que pertanyen a emprenedors i famílies empresàries, i són les responsables del 60% de la creació de valor (VAB) a l’economia i del 70% de l’ocupació.

Mitjançant les seves companyies i activitats, els empresaris generen riquesa pel país en forma d’ocupació, comerç i imposts, però també creen valor per a ells i les seves famílies i és convenient conèixer la magnitud.

Per què? Us apunto algunes raons, les més comunes:

  • Perquè sovint és l’element patrimonial més important per la majoria de les famílies empresàries. Forma part del que té un empresari/a i del que pot llegar als seus hereus. O és que no volem saber quant val casa nostra, o el cotxe o una obra d’art que tenim?
  • Pel cas que l’empresari/a la vulgui vendre, per diferents motius: per jubilació, per deixar-la a un soci, per oportunitat, o bé per que rebi una bona oferta de compra... ¿Com podrem saber si és una bona oferta si no la valorem?
  • Per si necessitem finançament o volem incrementar capital. Si no tenim una valoració, en el primer cas com sabrem si som solvents? En el segon cas, com sabrem quina part de la propietat cedirem per l’aportació de capital?
  • Per conèixer quina és la posició competitiva de l’empresa en el sector. És una magnitud que ens permet comparar de manera més fidel diferents empreses (així és com es fa amb les empreses cotitzades a les Borses). La facturació, el benefici o el nombre d’empleats són dades orientatives, però són insuficients per fer una comparació acurada. També ens ha de permetre valorar l’oportunitat de comprar a un competidor!

Hi ha més motius per valorar un negoci o empresa. En qualsevol cas, és recomanable fer la valoració assessorats per experts en valorar les empreses per no caure en simplificacions i errors.

Finalment és aconsellable fer l’actualització del valor amb certa periodicitat -cada dos o tres anys, si no hi ha canvis importants-, per estar preparats en cas que es presentin algunes de les situacions que hem assenyalat en aquest article.

Si vols valorar la teva empresa, no dubtis en contactar amb TAX.

 

Pere Galí

pgali@linqventure.com

LinQventure

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top