Novetats sobre els ERTO publicades al BOE

La setmana passada ja li vàrem enviar un TAX Informa amb un resum del que es preveia que es publiqués en relació a la pròrroga dels ERTOS i altres mesures. El Reial Decret publicat avui al BOE publica aquestes novetats i estableix com seran els ERTOS a partir de l'1 de febrer i fins el proper 31 de maig.

 

Quin tipus d'ERTO hi haurà?

A partir de l'1 de febrer, es mantindran tres tipus d'ERTO:

  • Els destinats a empreses vinculades a cadenes de valor o sectors “ultraprotegits”
  • Els de companyies que van veure reduïda parcialment la seva activitat a causa de les restriccions ocasionades per la Covid-19.
  • Els ERTOS de limitació, dirigits a aquelles empreses a les quals se'ls impedeix obrir.

 

Si estic en un ERTO, com puc prorrogar-lo?

No seran necessàries noves autoritzacions administratives, ja que la pròrroga s'aplicarà de manera automàtica. Les empreses que hagin realitzat un ERTO per impediment o per limitació autoritzat abans o durant d'aquesta norma, no hauran de tramitar un nou expedient davant les autoritats laborals per a accedir a les exoneracions derivades del canvi o enduriment de les restriccions. Tampoc serà necessari una nova sol·licitud col·lectiva de prestacions al SEPE. Únicament hauran de remetre una comunicació en aquest sentit a l'autoritat laboral i a la representació de les persones treballadores.

 

Quines exoneracions hi ha a partir d'ara?

Es mantneien les mateixes exoneracions en les cotitzacions socials que hi havia d'octubre a gener:

  • Sectors “ultraprotegits”: exoneració  del 85% per a empreses de menys de 50 treballadors i del 75% per a empreses de més de 50 treballadors.
  • Empreses amb ERTO per impediment: exoneració del 100% si tenen menys de 50 treballadors i del 90% si tenen més de 50 empleats.

També s'assenyala que aquestes exoneracions seran decreixents:

  • Les empreses de menys de 50 treballadors: 100% al febrer, 90% al març, 85% a l'abril i 80% al maig.
  • Les empreses amb més de 50 treballadors: 90% al febrer, 80% al març, 75% a l'abril i 70% al maig.

Els treballadors afectats per ERTO continuaran tenint accés a la prestació sense període de carència, no els computarà el període consumit fins a gener de 2022 i la prestació equivaldrà al 70% de la base reguladora. També es mantenen els beneficis aplicables als treballadors fixos discontinus i la millora de protecció de les persones afectades per ERTO amb contractes a temps parcial.

 

Sectors que s'incorporen a aquestes condicions:

El Govern ha inclòs en la llista d'empreses beneficiàries d'aquestes condicions a:

- Càmpings i aparcaments de caravanes

- Lloguer de mitjans de navegació

- Activitats de manteniment físic

 

Quines condicions s'imposen a les empreses?

Es manté el compromís de mantenir tota la plantilla durant sis mesos més amb la mateixa redacció actual. Així també, queden prohibits els acomiadaments o interrompre els contractes temporals, el repartiment de dividends i la realització d'hores extra o l'externalització de companyies acollides a un ERTO.  

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top