Novetats laborals 2021

1. El permís de paternitat s'allarga fins a 16 setmanes

Després de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat de 2021, s'ha aconseguit la igualtat efectiva entre homes i dones quant al permís per naixement; així doncs, el permís de paternitat que durant el 2020 era de 14 setmanes, actualment i durant el 2021, passarà a ser de 16 setmanes. D'aquestes, les sis primeres s’hauran de complir de manera obligatòria i ininterrompuda posteriorment al part. Aquestes 16 setmanes, igual que passava amb les anteriors 14, donaran lloc al cobrament de la prestació corresponent al 100% de la base de cotització del mes anterior exempt d'IRPF.

 

2. Plans d'igualtat obligatoris per a empreses de més de 100 persones

A partir de març de 2021 finalitza el termini perquè aquelles empreses d'entre 100 i fins a 150 empleats realitzin i tinguin aprovat el pla d'igualtat. Els plans d'igualtat tenen un període transitori d'implementació fins al març de 2022. L'objectiu fonamental de la mesura és garantir la igualtat entre homes i dones en el sector laboral.

Pel que fa a les empreses entre 50 i 100 empleats, tindran l'obligació de realitzar-lo i tenir-lo aprovat amb data límit a partir de març de 2022.

L'incompliment d'aquesta mesura pot suposar una sanció considerada com a infracció greu, que oscil·laria entre els 626 i 6.250 euros de penalització.

 

3. La regulació en matèria de falsos autònoms

Després de la pandèmia Covid-19, alguns llocs de treball com els de transportistes de plataformes digitals com ara Glovo han estat inspeccionats i es pretén que durant el 2021 se’n regularitzi la situació. Cal tenir en compte que els treballadors d'aquestes plataformes són considerats falsos autònoms, atès que encara que
estiguin donats d'alta com a RETA (règim especial de treballadors autònoms) realitzen la seva activitat per compte aliè, és a dir, únicament per a l'empresa en qüestió, de manera que es creen un perjudici per a l'autònom i uns beneficis per a l'empresari, com ara l'estalvi de les cotitzacions en seguretat social fins i tot en el pagament de la indemnització per acomiadament quan es decideix unilateralment acabar la relació laboral. Per tant, és molt possible que encara que no es promogui una nova llei per als riders, sí que es regularitzarà la situació d'aquests treballadors seguint les instruccions que s'estableixen per als treballadors per compte d'altri en l'Estatut dels Treballadors.

 

4. Pròrroga dels ERTO

Actualment la pròrroga dels ERTO es troba en l'aire i la seva extensió és fins al 31 de gener de 2021. No obstant això, i atesos els índexs d'evolució de la pandèmia, se
n'estan negociant noves pròrrogues. Tot i que, actualment, encara no s'ha arribat a un acord entre Govern, patronal i sindicats, s'espera que abans de finalitzar el mes de gener es prorroguin aquestes mesures. Es preveu que aquesta nova pròrroga mantindrà les mateixes mesures i condicions que les anteriors, encara que fins i tot està per veure si, quant a l'obligació de clàusula de manteniment d'ocupació, sindicats i patronal decideixen arribar a un acord que acontenti tothom.

Recordem que actualment existeix una prohibició d'acomiadar en els 6 mesos següents a la reincorporació a la feina, causa que ocasiona la devolució de quotes exonerades de tots els empleats afectats per l'ERTO i amb la qual la patronal no està d'acord.

 

Amanda Riera
ariera@tax.es
Assessora Laboral

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top