Novetats fiscals: què poden deduir-se els autònoms a la declaració de la Renda d’aquest any?

Falta molt poc per a l'inici de la campanya de la Renda. En aquesta ocasió, ens centrem en les deduccions i novetats fiscals que tenen els autònoms aquest 2023. Quines despeses poden desgravar-se a la Renda, quines són les despeses fiscalment deduïbles o quins impostos s'han modificat.

Quines novetats fiscals s'apliquen al 2023?

Una de les novetats més destacades és l'Impost de Societats (IS). Per a totes les empreses que facturin menys d'un milió d'euros, el IS passa del 25% al 23%. A més, en el cas de tenir menys de quatre anys de vida, la base impositiva ara és del 15%. És a dir, que pels emprenedors que llancen la seva empresa, l'impost serà del 15% fins que compleixin quatre anys d'activitat.

També es modifica el percentatge de les despeses de difícil justificació. Es passa del 5% al 7% en estimació directa simplificada.

Com han de ser les despeses deduïbles per als autònoms a la Renda 2023?

Les despeses deduïbles són aquells costos que té un autònom i que pot desgravar-se fiscalment a la seva declaració de la Renda. No obstant això, no tots els costos són deduïbles, sinó que han de complir les següents condicions:

 • Tenir relació directa amb l'activitat econòmica.
 • Ha de justificar-se sempre amb factura per a poder demostrar que són reals.
 • Registrar-se al llibre comptable corresponent.

Aquestes són les despeses deduïbles a la pròxima declaració de la Renda, segons l'Agència Tributària:

 • La pròpia quota mensual d'autònom a la Seguretat Social.
 • Els que es consideren consums d'explotació. És a dir, aquells necessaris per a exercir el treball dia a dia, com les matèries primeres, material d'oficina, etc.
 • Conservació i reparació. Totes les despeses que tinguin a veure amb el manteniment d'aquests materials o equips del lloc de treball.
 • Sous dels empleats.
 • Les despeses derivades dels treballadors contractats. És a dir, les assegurances, les indemnitzacions en cas d'haver-hi, regals, etc.
 • Lloguer o rènting de cotxes d'empresa.
 • Lloguer del local o l'oficina en la qual s'exerceixi el treball.
 • Despeses professionals externes, com un advocat, un assessor o un consultor.
 • Serveis externs contractats per a l'acompliment de l'activitat empresarial, com a despeses informàtiques, de publicitat, bancs, taxis, etc.
 • Els impostos considerats fiscalment deduïbles, com l'IBI o l'Impost d'activitats Econòmiques (IAE).
 • Assegurances de salut (inclouen els de la família i fills fins als 25 anys).
 • Els àpats dels autònoms. S'estableix un màxim de 26,67 euros diaris en dietes. Puja als 48,08 euros al dia en cas que s'estigui fora d'Espanya en alguna reunió de negocis.
 • Formació. Quan el professional autònom comença un curs, aquest i els materials necessaris es poden deduir.
 • Despeses d'inversió. Aquella maquinària, equips o altres materials que es comprin per a millorar la productivitat del negoci, també seran deduïbles al 100%.
 • Despeses dels subministraments del local, oficina o establiment en el qual es desenvolupa el treball. A més, els autònoms que exerceixin la seva activitat a la seva pròpia casa, podran deduir-se les despeses dels subministraments com l'electricitat, internet, telèfon o l'aigua. En concret, es pot desgravar el 30% d'IRPF de la part proporcional de l'habitatge dedicat al treball. És a dir, que si s'estima que és el 15% de l'habitatge al fet que s'utilitza amb finalitats empresarials, el 30% s'aplicarà a aquest espai.

Per a poder considerar qualsevol d'aquestes despeses com a deduïble, s'ha de demostrar que existeix i que, en efecte, s'utilitza amb finalitats empresarials. Per això, és fonamental presentar la factura, el rebut, la nòmina, l'escriptura pública, o el que correspongui, al costat de la declaració per a poder desgravar-se.

Ets autònom o tens una Societat? A TAX resolem els teus dubtes i t'assessorem en la pròxima declaració de la Renda.

A més, oferim servei fiscal, laboral i legal en tots els àmbits relacionats amb l'empresa. Contacta'ns.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top