3/14/2023
Falta molt poc per a l'inici de la campanya de la Renda. En aquesta ocasió, ens centrem en les deduccions i novetats fiscals que tenen els autònoms aquest 2023. Quines despeses poden desgravar-se a la Renda, quines són les despeses fiscalment deduïbles o quins impostos s'han modificat.
Quines novetats fiscals s'apliquen al 2023?
Una de les novetats més destacades és l'Impost de Societats (IS). Per a totes les empreses que facturin menys d'un milió d'euros, el IS passa del 25% al 23%. A més, en el cas de tenir menys de quatre anys de vida, la base impositiva ara és del 15%. És a dir, que pels emprenedors que llancen la seva empresa, l'impost serà del 15% fins que compleixin quatre anys d'activitat.
També es modifica el percentatge de les despeses de difícil justificació. Es passa del 5% al 7% en estimació directa simplificada.
Com han de ser les despeses deduïbles per als autònoms a la Renda 2023?
Les despeses deduïbles són aquells costos que té un autònom i que pot desgravar-se fiscalment a la seva declaració de la Renda. No obstant això, no tots els costos són deduïbles, sinó que han de complir les següents condicions:
- Tenir relació directa amb l'activitat econòmica.
- Ha de justificar-se sempre amb factura per a poder demostrar que són reals.
- Registrar-se al llibre comptable corresponent.
Aquestes són les despeses deduïbles a la pròxima declaració de la Renda, segons l'Agència Tributària:
- La pròpia quota mensual d'autònom a la Seguretat Social.
- Els que es consideren consums d'explotació. És a dir, aquells necessaris per a exercir el treball dia a dia, com les matèries primeres, material d'oficina, etc.
- Conservació i reparació. Totes les despeses que tinguin a veure amb el manteniment d'aquests materials o equips del lloc de treball.
- Sous dels empleats.
- Les despeses derivades dels treballadors contractats. És a dir, les assegurances, les indemnitzacions en cas d'haver-hi, regals, etc.
- Lloguer o rènting de cotxes d'empresa.
- Lloguer del local o l'oficina en la qual s'exerceixi el treball.
- Despeses professionals externes, com un advocat, un assessor o un consultor.
- Serveis externs contractats per a l'acompliment de l'activitat empresarial, com a despeses informàtiques, de publicitat, bancs, taxis, etc.
- Els impostos considerats fiscalment deduïbles, com l'IBI o l'Impost d'activitats Econòmiques (IAE).
- Assegurances de salut (inclouen els de la família i fills fins als 25 anys).
- Els àpats dels autònoms. S'estableix un màxim de 26,67 euros diaris en dietes. Puja als 48,08 euros al dia en cas que s'estigui fora d'Espanya en alguna reunió de negocis.
- Formació. Quan el professional autònom comença un curs, aquest i els materials necessaris es poden deduir.
- Despeses d'inversió. Aquella maquinària, equips o altres materials que es comprin per a millorar la productivitat del negoci, també seran deduïbles al 100%.
- Despeses dels subministraments del local, oficina o establiment en el qual es desenvolupa el treball. A més, els autònoms que exerceixin la seva activitat a la seva pròpia casa, podran deduir-se les despeses dels subministraments com l'electricitat, internet, telèfon o l'aigua. En concret, es pot desgravar el 30% d'IRPF de la part proporcional de l'habitatge dedicat al treball. És a dir, que si s'estima que és el 15% de l'habitatge al fet que s'utilitza amb finalitats empresarials, el 30% s'aplicarà a aquest espai.
Per a poder considerar qualsevol d'aquestes despeses com a deduïble, s'ha de demostrar que existeix i que, en efecte, s'utilitza amb finalitats empresarials. Per això, és fonamental presentar la factura, el rebut, la nòmina, l'escriptura pública, o el que correspongui, al costat de la declaració per a poder desgravar-se.
Ets autònom o tens una Societat? A TAX resolem els teus dubtes i t'assessorem en la pròxima declaració de la Renda.
A més, oferim servei fiscal, laboral i legal en tots els àmbits relacionats amb l'empresa. Contacta'ns.