Novetats fiscals en el comerç electrònic: el model 369

La nova normativa de l'IVA intracomunitari per al comerç electrònic (en vigor des del passat 1 de juliol del 2021) ha introduït canvis fiscals per a aquests negocis, com és el model 369. D'aquesta manera, s'obliga als comerços electrònics a presentar aquest model, així com donar-se d'alta a la finestreta única (OSS) a través del formulari 035.

 

Què és el model 369 i per a què serveix?

El model 369 és un impost que va entrar en vigor a Espanya l'1 de Juliol de 2021, conjuntament amb la nova normativa de l'IVA a l’ecommerce.

Aquest formulari permet ingressar l'IVA dels països de la Unió Europea en els quals prestes serveis o realitzes vendes de productes mitjançant canals digitals a particulars.

Si ets un ecommerce, marketplace o simplement si et dediques a vendre productes o serveis en línia a particulars (B2C) de la Unió Europea, en la venda hauràs de:

  • Posar l'IVA del país del teu client.
  • Liquidar aquests IVAs en el model 369.
  • Després la Hisenda Espanyola s'encarrega de repartir aquests IVAs a cada país.

Tingues en compte que aquesta llei no afecta a les vendes que facis a empreses de la Unió Europea i que només s’aplica si realitzes vendes online.

 

Qui està obligat presentar el model 369?

Estan obligats a presentar el model 369 tots aquells que venguin a particulars de la Unió Europea béns o serveis a través de canals en línia i que el volum de vendes a aquests subjectes representin una facturació superior a 10.000€ anuals.

És a dir, en el moment que la meva facturació a particulars de la UE superi els 10.000€ estaré obligat a donar-me d'alta en el OSS (One-Stop-Shop o també conegut com a Finestreta Única) a través del model 035 i això implicarà que haig de facturar amb l'IVA del país del client que em compra i liquidar aquest IVA en el model 369 trimestralment.

Mentre no superi aquest import, aplicaré l'IVA d'Espanya (o del territori on estigui donat d'alta) i actuaré com fins al moment. Sortirà a la casella del model 303 com si fos una operació interior i liquidaré l'IVA a Espanya.

 

Quan ha de presentar-se el model 369?

Aquelles empreses que estiguin donades d'alta en el Règim de la Unió o en el Règim Exterior de la Unió hauran de presentar trimestralment el model 369, mentre que els que estiguin en el Règim d'Importació hauran de fer-lo mensualment. Aquest document s'ha de presentar electrònicament a través de la pàgina web d'Hisenda.

 

Com ha d'efectuar-se aquest model?

El professional ha d'emplenar les dades identificatives de l'activitat i del negoci, el període de liquidació, els ingressos rebuts de la prestació de serveis i l'import de la venda de béns a particulars d'altres països de la Unió Europea.

 

Finestreta única

D'altra banda, per poder donar-se d'alta a la finestreta única europea, s'ha de presentar el model 035. Tot aquest procés es pot realitzar en línia si es disposa del certificat digital. Només cal accedir a la pàgina web d'Hisenda, identificar-se, seleccionar el règim corresponent i procedir a l'alta.

Hem de recordar que aquells negocis que venguin productes o serveis a la Unió Europea, tant si superen com si no el llindar dels 10.000 euros, han de presentar el model 303 trimestralment.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top