Noves mesures fiscals en aliments, cotxes elèctrics, habitatge i nous permisos per a persones empleades

Ahir dimarts 27 de juny, el Govern va aprovar en Consell de Ministres una sèrie de mesures que et resumim a continuació, que encara no estan publicades al BOE i que previsiblement es publicaran aquesta mateixa setmana.

 

Cotxes elèctrics

Desgravació en l’IRPF del 15% per la compra de vehicles elèctrics fins el 31 de desembre del 2024.

 

Aliments

La pròrroga de la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics i les pastes i els olis, fins el 31 de desembre del 2023. El grup dels aliments bàsics, entre els quals hi ha els pans, la llet, el formatge, els ous, les fruites i les verdures, seguirà amb el tipus del 0%, mentre que les pastes i els olis mantindran un IVA del 5%.

 

Transport i energia

La reducció al 5% de l’IVA de la factura del gas i de la llum, així com el tipus impositiu reduït del 0,5% en l’Impost Especial sobre l’Electricitat, ja s’havien estès per tot el 2023. S’ha aprovat la pròrroga en la subvenció dels combustibles pels professionals, que es mantindrà durant la resta de l’any amb una bonificació de 10 cèntims fins el 30 de setembre i que passarà als 5 cèntims per litre durant l’últim trimestre de l’any.

 

Habitatge

El Reial Decret-llei amplia la suspensió dels desnonaments i llançaments per a llars vulnerables, però acaba amb la pròrroga extraordinària de sis mesos a la qual es podien acollir els llogaters als quals se’ls acabava el contracte de lloguer. Continua també la prohibició de tallar els subministraments essencials i l’extensió del bo social i la rebaixa als impostos de l’electricitat i el gas.

També es posa en funcionament la línia de l’ICO per ajudar els menors de 35 anys a accedir a l’aval de la hipoteca del primer habitatge.

 

Nous permisos per a treballadors

  • Permís RETRIBUÏT de 5 dies que es podrà utilitzar en cas d’accident o malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs, tant d’un familiar de fins a 2n grau com d’un convivent.
  • Permís NO RETRIBUÏT de 8 setmanes, que es podrà gaudir de manera contínua o discontínua, a temps complet o parcial, fins que el menor compleixi 8 anys.
  • Permís RETRIBUÏT de 15 dies per a parelles de fet (com ja passa amb qui contrau matrimoni).
  • Quatre jornades per “causa de força major” quan sigui necessari per motius familiars urgents i imprevisibles en relació amb casos de malaltia o accidents. Aquests es podran gaudir per hores.
Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top