Nova llei de residus. Què cal saber

Es va publicar al BOE el dissabte 9 d'abril la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per una economia circular. 


Què has de saber d’aquesta nova llei?

  • Els comerços d’alimentació a partir de 400 m2 hauran de dedicar una zona de productes a granel (almenys un 20% de l’espai), una mesura que serà vigent l’1 de gener de 2023. També hauran d’acceptar que els clients portin carmanyoles, ampolles i bosses de casa
  • Els bars i restaurants estan obligats, per llei, a oferir sempre aigua de l’aixeta gratuïta als clients. La intenció és reduir el consum d’envasos d’un sol ús i fer més accessible l’aigua potable.
  • Es retira l’IVA de les donacions de productes a ONG com ara bancs d’aliments.
  • Empenta a la recollida selectiva, ja que els Ajuntaments que encara no ho facin estaran obligats a separar els residus (paper, metall, plàstic, vidre i orgànica) abans del 30 de juny del 2022, en municipis de més de 5.000 habitants. La resta, ho hauran de fer abans del 31 de desembre del 2023.
  • Dos nous impostos a partir de l’1 de gener del 2023:
    • Impost sobre els plàstics d’un sol ús que no siguin reutilitzables. Aquest impost serà indirecte, a tots els envasos que es fabriquin, importin o comprin dins de la UE, com ara gots, rotlles per embalar i altres. L’import serà de 0,45 € per quilo. En queden exclosos les pintures, tintes, laques i adhesius. També els envasos per protegir o presentar medicaments, productes sanitaris o residus perillosos d’origen sanitari i alguns altres d’ús agrícola i ramader.
    • Impost per dipositar residus a l’abocador. Aquest impost vol desincentivar que es deixin residus a l’abocador sense reciclar-los. 


Altres novetats de la llei
S’hi inclouen la revisió del règim sancionador, que inclou noves infraccions, com l’abandonament de deixalles disperses (littering) o la crema no autoritzada de residus agraris i silvícoles, i el no establiment de recollides separades. 

D’altra banda, també s’hi inclou una disposició específica sobre l’amiant, que obliga als ajuntaments a elaborar un cens d’instal·lacions i emplaçaments amb amiant amb un calendari per la seva retirada. A més, la llei revisa els procediments de declaració de subproducte i de fi de condició de residu, habilitant la possibilitat de desenvolupament a nivell autonòmic per agilitzar la transició cap a l’economia circular. 

De la mateixa manera, s’estableix que les entitats locals hauran d’aprovar ordenances municipals que permetin aconseguir els objectius fixats a la llei i hauran d’establir taxes diferenciades que tinguin en compte el cost real de les operacions de gestió de residus realitzades i que permetin implantar sistemes de pagament per generació. 

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top