Nous models 345 i 187: què són i qui ha de presentar-los?

El Ministeri d'Hisenda ha publicat aquest dilluns més detalls dels nous models 345 i 187, sorgits amb la reforma de la Llei 35/2006 de l'Impost de la Renda sobre les Persones Físiques i després de les modificacions dels Imposts de societats, sobre la Renda de no Residents i sobre el Patrimoni.

 

Objectiu:
Amb aquests canvis es pretén fixar uns nous límits de reducció a la base imposable de les aportacions i contribucions als sistemes de previsió social. Per això, el Govern ha publicat l'ordre HFP/823/2022, de 24 d'agost, que regula els dos nous models.

Aquesta reforma normativa obliga a modificar els canals pels quals l'Administració Tributària rep les dades necessàries dels contribuents, perquè la informació fiscal que es posa a la disposició dels afectats s'adeqüi a aquests nous límits.

Així, es redueix el límit general de reducció aplicable a la base imposable per aportacions i contribucions a sistemes de previsió social. Aquest límit podrà incrementar-se mitjançant aportacions del treballador al mateix instrument de previsió social. Així també, s'eleva la quantia de l'increment d'aquest límit.

 

Model 345:

Per tot l'anterior, s'ha considerat necessari generar un nou model. Així, sorgeix el propòsit d'adaptar el model 345 a les al·ludides modificacions normatives i per a facilitar el compliment de les obligacions informatives inherents a la seva presentació i de garantir la seguretat jurídica.

El model 345 estarà disponible exclusivament en format electrònic i la seva presentació es realitzarà per via electrònica. Serà objecte de declaració tota la informació sobre partícips, aportacions i contribucions als plans, fons de pensions i sistemes alternatius, mutualitats de previsió social, plans de previsió assegurats, plans individuals d'estalvi sistemàtic, plans de previsió social empresarial i assegurances de dependència.

El termini de presentació serà el comprès entre l'1 i el 31 de gener de cada exercici, sempre en relació amb la informació i operacions que corresponguin a l'any natural immediat anterior.

 

Model 187:

Hisenda modifica també el model 187 de declaració informativa sobre accions i participacions representatives del capital o del patrimoni de les institucions d'inversió col·lectiva i resum anual de retencions i ingressos a compte d'IRPF, Societats i impost sobre la renda dels no residents. En aquest cas sempre en relació amb rendes o guanys patrimonials obtinguts a conseqüència de transmissions o reemborsaments.

La norma marca nous requisits perquè les societats d'inversió de capital variable (SICAV) puguin aplicar el tipus de gravamen de l'1%. Aquesta modificació va acompanyada d'un règim transitori per a aquelles entitats que acordin la seva dissolució i liquidació, que té per finalitat permetre que els seus socis traslladin la seva inversió a altres institucions d'inversió col·lectiva que compleixin els requisits per a mantenir el tipus de gravamen en Societats.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top