Nous incentius fiscals al cotxe elèctric per a empreses i autònom@s – Publicat al BOE

Nous ajuts a empreses i autònom@s per a l’adquisició de vehicles elèctrics. El paquet inclou 626 milions d’euros en incentius fiscals, l’extensió del programa Moves III i ajuts per a la renovació de flotes de camions. 

 

¿Què inclouen aquests nous ajuts?

S’hi inclouen nous incentius fiscals en l’Impost de Societats per tal de promoure la inversió en vehicles elèctrics i instal·lacions de recàrrega, per un valor de 626 milions d’euros. Es preveu la lliure amortització per a les compres realitzades el 2024 i el 2025, així com mesures similars pels autònom@s que tributin per IRPF.

 

També s’ha ampliat el programa Moves III, que vencia a finals d’aquest mes, fins el 31 de desembre del 2024: L’ampliació permetrà a les comunitats autònomes seguir distribuint ajuts per la compra de vehicles elèctrics i la instal·lació de punts de recàrrega.

 

En total, el paquet de mesures pel cotxe elèctric ascendeix a 1.500 milions d’euros. A més, es destinaran 50 milions d’euros a un programa de transformació de vehicles pesats en carreta, tant de transport de mercaderies com de passatgers, centrat en la renovació de flotes de camions dins de l’estratègia de descarbonització.

 

El nou decret també inclou iniciatives de suport a la indústria, com la pròrroga de les mesures de flexibilitat per a modificar la potència elèctrica contractada en un mateix exercici fins a final d’any, i la reducció del 80% en els peatges d’accés a les xarxes de transport i distribució per a la indústria electrointensiva. A més, s’amplia per sis mesos més el termini perquè les empreses gasintensives que reben ajuts de compensació per l’augment del preu del gas compleixin amb el pagament efectiu als seus proveïdors. L’increment de les despeses energètiques no serà considerat una causa objectiva d’acomiadament a les empreses que es beneficiïn d’aquests ajuts.

 

Finalment, es crea un Fons d’Impacte Social (FIS) amb 400 milions d’euros provinents del Pla de Recuperació per a projectes d’inversió amb impacte social o mediambiental i d’emprenedoria social.

 

Quin tipus de vehicles són subvencionables?

Podran demanar l’ajut els particulars, autònoms i administracions que adquireixin un vehicle elèctric, de pila de combustible (hidrogen) o híbrid endollable nou o seminou amb un màxim de 12 mesos d’antiguitat. La compra pot ser tant directa, com mitjançant un contracte de leasing o renting. Els vehicles acollits a l’ajut poden ser turismes, furgonetes que puguin transportar una mercaderia de fins a 3,5 tones, quadricicles i motocicletes.

 

Quina és la quantia de l’ajut del Moves III per a la compra d’un vehicle electrificat?

Pels turismes elèctrics i d’hidrogen, l’ajut pot arribar als 7.000 euros si el comprador fa ferralla un cotxe vell de combustió, mentre que si no ho fa la subvenció es queda en 4.500 euros. Pels híbrids endollables l’ajut serà de 5.000 euros si fa ferralla el vehicle vell i de 2.500 euros si no ho fa. Els turismes subvencionables no poden superar els 54.450 euros. En el cas de les furgonetes, l’ajut fent ferralla el vehicle vell serà de 9.000 euros, independentment de si el vehicle que s’adquireix és elèctric o híbrid endollable. Pels quadricicles lleugers, l’ajut és de 1.600 i 1.400 euros, fent-los ferralla i sense fer-ho respectivament, mentre que pels quadricicles pesats és de 200 euros més: 2.000 i 1.800 euros, respectivament. Per les motocicletes l’autonomia de les quals en elèctric ha de ser igual o superior als 70 kilòmetres, l’ajut és de 1.300 euros fent-los ferralla i 1.100 sense.

 

Quin és l’ajut per a la instal·lació d’un punt de recàrrega?

La infraestructura de recàrrega subvencionable pot ser tant d’accés públic com privat i de qualsevol potència. En el cas de les comunitats de propietaris també serà subvencionable la preinstal·lació elèctrica i de servei de comunicacions per a dotar de recàrrega intel·ligent a la càrrega vinculada del vehicle elèctric.

A les localitats de menys de 5.000 habitants, l’Estat subvencionarà el 80% del cost per a particulars, autònoms, comunitats de propietaris i administració sense activitat econòmica, mentre que el percentatge subvencionable baixa al 70% en el cas que estigui situat en localitats més grans.

Per a empreses petites i ens públics amb activitat econòmica, l’ajut oscil·larà entre el 50%, el 40% i el 20%, depenent de si es tracta de petites, mitjanes o grans empreses, respectivament, que vulguin instal·lar un punt de recàrrega d’igual o menor potència que 50kw. Si és de més potència, l’ajut serà del 40% per a pimes en localitats de menys de 5.000 habitants i del 30% en municipis més grans. Per la resta de les empreses l’ajut serà del 20%. Per les pimes que s’acullin a minimis (és a dir, ajuts que no afecten a la lliure competència a la Unió Europea) en el moment de fer la sol·licitud, l’ajut serà del 55% per a les petites empreses i del 45% per a les mitjanes. El percentatge ascendeix al 60% i 50%, respectivament, si la companyia es troba en una localitat de menys de 5.000 habitants.

El límit de l’ajut no podrà ser superior a:

  • Els 5.000 euros per a les persones físiques.
  • Pels autònoms, aquest límit és l’establert al reglament de minimis.
  • Per la resta de sol·licitants, la subvenció no podrà superar els 2,5 milions d’euros (800.000 euros per cada expedient presentat)

 

Com sol·licitar l’ajut?

S’ha de sol·licitar a la comunitat autònoma de residència del comprador, que haurà d’adjuntar tota la informació que li sol·liciti el govern regional. Els temps d’espera depenen dels mitjans que cada autonomia dediqui a la gestió del programa, però en la majoria de casos solen oscil·lar entre un i dos anys, a vegades fins i tot més. En el moment de la compra, el concessionari se sol oferir a actuar d’intermediari per a facilitar la sol·licitud dels ajuts.

 

Com tributa?

Aquest ajut s’haurà d’incloure com a guany patrimonial a la declaració de la renda de l’exercici en el qual es percebi. El gravamen dependrà del tram de renda en el qual es trobi el contribuent i l’escala autonòmica que l’afecti.

Els que hagin guanyat fins a 12.450 euros tindran una retenció propera al 19%; fins a 20.199 euros serà del 24%; fins a 35.199 euros serà del 30%; fins a 59.999 euros serà del 37%; fins a 299.999 euros serà del 45% i, finalment, els que hagin guanyat més de 300.000 euros abonaran un 47%.

 

Vols més informació? Contacta amb nosaltres

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top