Nou marc normatiu laboral per a les treballadores de la llar

El Consell de Ministres va aprovar ahir 6 de setembre un nou marc laboral per a les treballadores de la llar, que està pendent de publicació al BOE. 

Quines novetats principals inclou el nou marc laboral?

  • Obligatorietat de cotitzar per atur i Fogasa a partir de l’1 d’octubre, tant per la persona que contracta com per a la treballadora. 
  • El Servei d’Ocupació Públic Estatal (SEPE) bonificarà el 80% de les noves cotitzacions per tal de mitigar el seu impacte en l’economia de les famílies que contractin treballadores. 
  • La nova cotització per atur serà del 6,0% de la base reguladora. El 5% l’abonarà la persona que realitza el contracte i estarà bonificat amb el 80%. L’1,05% l’haurà d’ingressar la treballadora. 
  • Es mantindran totes les actuals reduccions i bonificacions existents per a les famílies contractants, concretament la reducció del 20% en l’aportació empresarial a la cotització per contingències comunes. Però, a més, en el termini de sis mesos s’incrementaran els trams de bonificació superiors al 20%, en funció de la composició de la llar i els nivells de renda i de patrimoni, fet que permetrà augmentar el número de beneficiaris. Els requisits d’aquestes noves bonificacions es fixaran reglamentàriament. 
  • Les treballadores domèstiques hauran de cotitzar per atur un any complet abans de poder accedir a la prestació contributiva i a tots els subsidis assistencials existents en l’actualitat, igual que un treballador assalariat del Regim General. 
  • S’estableix també la cobertura del Fons de Garantia Salarial (Fogasa) per a aquest col·lectiu, que comporta la seva corresponent nova cotització del 0,20% de la base reguladora de la treballadora i que estarà també bonificada al 80%. D’aquesta manera, les treballadores de la llar les famílies de les quals es declarin insolvents segons la Llei de la Segona Oportunitat podran reclamar els seus salaris i indemnitzacions en aquest organisme. 
  • S’elimina l’acomiadament per desistiment, que permetia la rescissió del contracte per part de la persona contractant sense cap tipus de justificació. En el seu lloc s’aplicarà la normativa ordinària amb algunes particularitats relacionades amb què la família tingui manca de requisits econòmics. 
Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top