Mesures de caràcter fiscal previstes pel 2023

El Ministeri d’Hisenda ha informat d’una sèrie de mesures fiscals que s’incorporaran en els Pressupostos Generals de l’Estat pel 2023 o en lleis complementàries que permetin l’entrada en vigor a partir del proper any.

Les mesures actuaran sobre els gran patrimonis, les grans empreses, i en impostos tan rellevants com l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) o l’Impost sobre Societats (IS).

Nou impost de solidaritat de les grans fortunes.

Entre les mesures incloses per augmentar l’aportació dels que més tenen s’emmarca l’anunci de crear un impost de Solidaritat de les grans fortunes que afectarà al patrimonis nets superiors a 3 milions d’euros. Per evitar la doble imposició els subjectes passius de l’Impost de solidaritat només tributaran per la part del seu patrimoni que no hagi estat gravada per l’Impost sobre el Patrimoni de la seva Comunitat Autònoma.

Es tracta d’un impost estatal de caràcter temporal pels anys 2023 i 2024.

Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF)

  • Incrementa un punt, fins el 27%, el gravamen per rendes del capital entre 200.000 i 300.000 euros. Així mateix, s’incrementa fins el 28% el gravamen per rendes superiors a 300.000 euros
  • La reducció per rendiments del treball inclourà aquells contribuents amb un salari brut del treball de fins a 21.000 euros (actualment s’aplica a rendes brutes del treball de fins a 18.000 euros)
  • S’amplia de 14.000 a 15.000 euros les rendes exemptes per un contribuent solter i sense fills; i de 18.000 a 19.000 euros per un contribuent amb dos fills que presenti declaració conjunta.
  • S’inclou una rebaixa addicional de cinc punts percentuals en el rendiment net de mòduls.
  • La reducció dels contribuents que tributen en estimació directa simplificada s’incrementarà fins el 7% (actualment és del 5% amb un màxim anual de 2.000 euros).

Impost sobre Societats (IS)

  • Com a mesura temporal pels anys 2023 i 2024, es limitarà en un 50% la possibilitat de compensar les pèrdues dels grups consolidats. No es tracta d’un increment fiscal, sinó d’un diferiment.
  • Rebaixa del tipus nominal de l’impost del 25% al 23% per les pimes amb una facturació fins a un milió d’euros.

Impost sobre el Valor Afegit (IVA)

  • Rebaixa del 10% al 4% el tipus impositiu aplicable als productes d’higiene femenina, preservatius y anticonceptius no medicinals.

Tenint en compte que aquestes mesures anunciades seran objecte de tramitació parlamentaria en els propers mesos, cal advertir que no són mesures definitives, i que podrien ser objecte de canvis i modificacions.

 

Enric Codinach

ecodinach@tax.Es

Responsable departament fiscal TAX Girona

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top