Llei de treball a distància

Després de gairebé un any i mig de pandèmia ha estat publicada la Llei 10/2021 de 9 de juliol de treball a distància. Aquesta norma s’aplicarà a les relacions laborals que es realitzin amb caràcter regular a distància i que, almenys, arribi a un 30% d’aquesta en un període de referència de 3 mesos, és a dir, un dia i mig aproximadament a la setmana, com a mínim. Així mateix, estableix la llei que no han d’existir diferències injustificades entre aquests treballadors i els que prestin la seva feina de manera presencial, havent de ser respectats tots els drets sense discriminació entre ambdós treballadors.

 

Acord de Treball a Distància

El treball a distància serà voluntari i haurà de constar per escrit un contingut mínim, previ a l’inici del treball a distància. Un acord on hi constaran l’inventari de mitjans i equips, així com consumibles i vida útil o període màxim per la seva renovació, enumeració de despeses, quantificació i moment d’abonament, horari i normes de disponibilitat, centre de treball al qual queda adscrit el treballador, lloc on es realitza la feina, terminis per exercir la reversibilitat, mitjans de control empresarial de l’activitat i procediment en cas de dificultats tècniques que impedeixin el normal desenvolupament de la feina a distància, així com la duració d’aquest acord.

Es donarà una còpia d’aquest acord a la representació dels treballadors i es comunicarà el mateix a l’Oficina d’Ocupació.

El caràcter de l’acord és voluntari, si bé estableix preferència pel caràcter presencial dels treballadors que realitzin a distància la totalitat de la seva jornada, per la qual cosa l’empresa haurà d’informar de les vacants presencials que es produeixin.

L’horari serà establert a l’acord i podrà ser modificat sempre dins dels límits que s’estableixin en aquest, essent necessari en qualsevol cas que el treballador realitzi el registre corresponent d’entrada i sortida.

Respecte aquests acords dins de la negociació col·lectiva, es concedeix la possibilitat a la seva disposició addicional primera d’identificar els llocs de treball i funcions susceptibles de ser realitzades a través del treball a distància, condicions d’accés, desenvolupament, durada màxima així com continguts addicionals d’aquest acord, podent-se regular una jornada mínima presencial, exercici de la reversibilitat i percentatge de referència inferiors al 30 per cent establert per la llei. Caldrà que es formalitzi en el termini de tres mesos des que la norma resulti d’aplicació conforme a les normes anterior.

La llei no serà d’aplicació als acords amb aquells treballadors que prestin la seva activitat no presencial, si aquest treball a distància és inexistent amb anterioritat a l’empresa i s’ha forçat per l’actual situació de pandèmia.

El caràcter voluntari d’aquests acords, com a característica principal d’aquesta llei ha estat, segons el meu criteri, un èxit des del punt de vista humà i empresarial, ja que ha sabut harmonitzar els paràmetres de protecció necessària dels treballadors que realitzen aquest tipus de modalitat, i la necessitat organitzativa i el caràcter primordialment presencial de les relacions laborals com a característica humana de la relació de treball. El contrari hauria constituït una pèrdua del poder de direcció per part de l’empresari en termes de la relació en sí mateixa i consideració de l’empresa com a ens humà compost per persones, podent arribar a una creixent deshumanització de l’empresa i de les seves relacions personals, derivades de l’aïllament laboral, malentesos en la comunicació, creació de subgrups a l’equip de treball, estancament i crítiques a companys com a principals inconvenients associats.

 

Elena Turrillas González

eturillas@tax.es

Departament laboral de TAX San Sebastián

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top