Llei de prevenció de les pèrdues i desaprofitament alimentari què has de saber

Aquesta Llei va entrar en vigor el 2 de gener de 2025 i ja et vam informar en el seu moment en aquest TAX Informa: https://www.tax.es/ca/ha-entrat-en-vigor-la-llei-de-malbaratament-alimentari--com-tafecta

De què tracta aquesta Llei?

La Llei 1/02025 tracta de la prevenció i reducció de les pèrdues i desaprofitament d'aliment per part de tots els agents de la cadena alimentària donant resposta a l'objectiu sobre el sistema alimentari i consum responsables de l'Agenda 2030.

Qui està obligat a complir aquesta llei?

Les activitats que es realitzen en territori espanyol els agents de la cadena alimentària ja siguin de la producció, transformació, distribució d'aliments, així com hostaleria, restauració, i altres entitats i associacions de distribució d'aliments donats i de l'Administració pública, sense perjudici de les disposicions de la Llei 7/2022, i una altra normativa de residus o sanitària que sigui d'aplicació.

Queden excloses de l'àmbit d'aplicació d'aquesta llei les activitats de retirada de productes per les mesures de gestió de crisi en els Programes Operatius de Fruites i Hortalisses, les retirades del plàtan en el marc del POSEI, o altres mesures a l'empara d'algun mecanisme de prevenció i gestió de crisi o de regulació del mercat previst en la legislació comunitària.

A l'efecte d'aquesta llei, s'entendrà per agents de la cadena alimentària els operadors pertanyents al sector primari, incloent-hi cooperatives i altres entitats associatives, entitats o empreses d'elaboració, fabricació o distribució d'aliments, comerços al detall, empreses del sector de l'hostaleria o la restauració i altres proveïdors de serveis alimentaris, entitats del Tercer Sector d'acció social, d'iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que presten serveis de distribució d'aliments donats, i les administracions públiques. Art.3 a).

(En l'art. 3 es fixen les definicions aplicables a la norma, a més de les incloses en la Llei 7/2022: aliment o producte alimentós, desaprofitament alimentari, pèrdues d'aliments, altres proveïdors de serveis alimentaris, microempreses, residus alimentaris, espigolament o rebusco).

Quines obligacions suposa la Llei?

La primera obligació prevenir els perduts i desaprofitament alimentari, incorporant criteris de producció, compra i gestió racionals.

Han d'adaptar les seves actuacions:

a) Atendre la prevenció de les pèrdues i el desaprofitament alimentari, incorporant la transformació de productes agraris o aliments que no s'han venut, però que continuen sent aptes per al consum humà.

b) Excedents la generació de les quals no s'hagi aconseguit prevenir se seguirà el següent ordre de prioritat:

1. Donació d'aliments i altres tipus de redistribució per a consum humà.

2. En defecte d'això, els aliments es dedicaran a l'alimentació animal i a la fabricació de pinsos, d'acord amb el marc regulador i en particular l'Ordre Ministerial APM 189/2018, són subproductes conformement a la Llei 7/2022.

3. A falta de tots els anteriors, s'usaran com a subproductes en una altra indústria. 

c) Com a residus, al reciclatge i, en particular, a l'obtenció de compost i, quan no sigui possible l'anterior, per a valorització energètica mitjançant l'obtenció de biogàs o de combustibles. En aquest cas, serà aplicable el que es disposa en article 8.1 de la Llei 7/2022.

Sempre s'aplicarà la jerarquia de prioritats; no obstant això, pot existir la possibilitat d'adaptar les actuacions dels agents de la cadena alimentària conforme a les característiques pròpies de la seva activitat o específiques del sector, o si s'obtingués un millor resultat en la reducció del desaprofitament alimentari, i en aquest cas s'hauran de justificar els motius, ja sigui per raons de factibilitat tècnica, seguretat alimentària, viabilitat econòmica o protecció del medi ambient, o major eficiència en la gestió per baules anteriors, entre altres. Aquesta possibilitat es podrà desenvolupar mitjançant Reglament.

Quines obligacions tenen els agents de la cadena alimentària?

Obligacions generals:

- Implementar un pla per a la prevenció de pèrdues i desaprofitament alimentari basat en una jerarquia de prioritats que inclou la donació, transformació per a consum humà, alimentació animal, uso industrial i reciclatge.

- Col·laborar amb les administracions públiques per a quantificar els residus alimentaris i reportar dades de pèrdues i desaprofitament.

Foment de la donació:

Les empreses han d'establir acords amb entitats socials per a donar excedents alimentaris, prioritzant el consum humà.

Hostaleria i restauració:

- Obligació d'oferir al consumidor la possibilitat d'emportar-se els aliments no consumits sense cost addicional, excepte en serveis de bufet.

- Fomentar la transformació dels productes que no s'han venut, però que continuen sent aptes per al consum humà, en altres productes alternatius.

- Derivar l'excedent a l'alimentació animal o la fabricació de pinsos dins del corresponent marc regulador i en particular, l'Ordre APM/189/2018, de 20 de febrer, per la qual es determina quan els residus de producció procedents de la indústria agroalimentària destinats a alimentació animal són subproductes, conformement a la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats.

- Derivar el seu ús com a subproductes en una altra indústria.
- I en última instància, ja com a residus, enviar-lo per al reciclatge i, en particular, a l'obtenció de compost i digerit de màxima qualitat per al seu ús en els sòls amb l'objectiu de produir un benefici a aquests. Quan no sigui possible l'anterior, destinar-ho per a la valorització energètica mitjançant l'obtenció de biogàs o de combustibles.

Educació i sensibilització:
Les empreses han de formar i conscienciar a emplead@s, consumidors i altres agents sobre la importància de reduir el desaprofitament.

Existeixen sancions per incumpliment d'aquesta llei?

Infraccions (Art.20): En matèria de pèrdua i desaprofitament alimentari es classificaran en:

- Infraccions lleus

- Infraccions greus 

- Infraccions molt greus

Sancions (Art.21): Sense perjudici del que disposi una altra normativa sectorial d'aplicació seran sancionades o multes de:

- Infraccions lleus de 2.000€

- Infraccions greus d'entre 2.001€ i 60.000€

- Infraccions molt greus d'entre 60.001€ i 500.000€

Les CCAA poden incrementar aquests llindars i consignar altres sancions addicionals o accessòries en les seves respectives normes amb rang de llei.

 

Tens dubtes? Contacta amb nosaltres

 
 
Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top