L’Agència Espanyola de Protecció de Dades permet gravar les trucades spam per a denunciar

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades ha agilitzat la manera de denunciar les trucades spam renovant les condicions i el formulari.

 

Què diu la Llei General de Telecomunicacions?

La Llei de Telecomunicacions afirma que per a poder-se produir una trucada comercial és necessari comptar amb el permís de l’usuari, que existeixi una relació contractual o que es tracti d’una trucada d’interès públic.

 

No obstant això, si el call center està situat fora d’Espanya, aquesta llei no aplica.

 

Què pots fer si reps trucades spam?

Si les trucades procedeixen de les telecos espanyoles, t’informem que existeix el codi ètic AUTOCONTROL, que té com a objectiu millorar la protecció de clients davant pràctiques abusives i vetllar pel compliment del Reglament General de Protecció de Dades, la Llei Orgànica de Protecció de Dades i els drets digitals. Tens la possibilitat d’enviar reclamacions.

 

A més, s’ha modificat la manera de denunciar trucades spam amb un altre origen, incloent-hi, entre d’altres, la possibilitat de gravar la trucada.

 

Quin és el procediment per a denunciar una trucada?

Entra al web de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, a l’apartat de reclamacions. Hauràs d’aportar la següent documentació:

  • Identificació de l’entitat promocionada a la trucada (empresa, marca o producte) amb una captura de pantalla del mòbil on es vegi el número i l’hora, així com aportar la data exacta.
  • El número de telèfon que ha rebut la trucada, amb el nom de la companyia que proporciona el servei de la línia (amb una factura o el contracte). Si no ets la persona titular, necessitaràs una declaració signada.
  • Gravació de la trucada o altra forma de prova de la infracció.

 

La llei no té caràcter retroactiu, per la qual cosa aquest procediment és vàlid només per a trucades realitzades després de l’entrada en vigor de la llei, el passat 29 de juny del 2023. Per les trucades anteriors a aquesta data, hauràs d’acreditar que feia almenys dos mesos que constaves dins dels serveis d’exclusió publicitària (Llista Robinson).

 

També hauràs d’escollir el format en el qual vols presentar la denúncia: electrònic o amb suport en paper, amb la seva posterior presentació presencial. En el primer cas, serà necessari identificar-te amb el teu certificat digital i signar amb Autofirma.

 

Si utilitzes la via digital hauràs de:

  • Omplir un formulari amb les teves dades personals i l’empresa que t’ha trucat (si no la coneixes, marca “Desconegut”).
  • Detallar la informació de la denúncia i completar un qüestionari (ex. Si vas ser client d’aquesta empresa, si havies autoritzat les comunicacions comercials, etc).
  • Adjuntar la documentació i acceptar la clàusula d’informació perquè, després de l’Autofirma, quedi la denúncia presentada.

 

Tens dubtes? Contacta amb nosaltres

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top