9/30/2024
La conciliació de la vida laboral i personal és un tema de creixent rellevància a l'àmbit laboral.
En aquest context, mesures com l'adaptació de la durada i distribució de la jornada laboral (en l'ordenació del temps i en la forma de prestació), així com diversos permisos laborals han estat objecte de canvis i vaivens normatius significatius que estan generant inseguretat en el marc de les relacions laborals.
Amb efectes des del 30 de juny de 2023, el Reial decret llei 5/2023 va modificar l'Estatut dels Treballadors en introduir, entre altres, canvis en la regulació del procediment de sol·licitud d'adaptació de la durada i distribució de la jornada i ampliar els dies de permís retribuït per accident o malaltia greu i hospitalització de parents fins a segon grau i d'altres persones vinculades a l'empleat.
Aquesta mateixa disposició normativa va establir que l'acomiadament per causa objectiva o disciplinària d'una persona treballadora sigui declarat nul (tret que es pogués acreditar la procedència) si hagués sol·licitat o estigués gaudint d'una adaptació de jornada o del permís per malaltia greu de familiars, equiparant-lo amb això, als acomiadaments dels empleats en situació d'embaràs o de gaudi per naixement de fill.
Hem de recordar, que la declaració de nul·litat de l'acomiadament implica que la persona treballadora tingui dret a ser readmesa en el seu lloc de treball i rebre el salari corresponent des de la data de l'acomiadament fins a la seva reincorporació, a més de poder ser indemnitzada econòmicament en concepte de danys i perjudicis.
No obstant això, amb la recent publicació de la Llei orgànica 2/2024 (representació paritària i presència equilibrada de dones i homes), que ha entrat en vigor el passat 22 d'agost de 2024, la situació canvia.
Aquesta nova normativa ha tornat a modificar l'Estatut dels Treballadors establint que l'acomiadament d'una persona treballadora que hagi sol·licitat o gaudi d'una adaptació de jornada per conciliació o del permís per malaltia greu de familiars ja no serà considerat nul de manera automàtica, cabent en aquest cas també la declaració d'improcedència.
Això significa que, encara que la sol·licitud d'adaptació de la jornada o de permís retribuït esmentat continua sent un dret de les persones treballadores per a conciliar vida laboral i personal, la protecció enfront de l'acomiadament està menys blindada.
En conclusió, des del dia 22 d'agost de 2024, l'acomiadament d'un empleat o empleada que hagi sol·licitat o gaudi d'adaptació de jornada o permís per malaltia de familiar no serà declarat automàticament nul. No obstant això, des del Ministeri de Treball ja s'han afanyat a manifestar que aquesta nova situació normativa, respecte a la no nul·litat de l'acomiadament, ha estat “un error tècnic” que corregiran en la major brevetat possible.
Així i tot, en aquest sentit, és aconsellable ser cautelós a l'hora de prendre una decisió extintiva d'un empleat en fase de sol·licitud o gaudi d'aquestes mesures conciliatòries esmentades i assegurar-se que l'acomiadament estigui justificat i acreditat per a evitar la possible nul·litat per una altra causa com és la discriminació en l'exercici del dret a conciliar.
Des de TAX Economistes i Advocats, el nostre equip d'assessors i assessores et poden assessorar sobre qualsevol dubte que tinguis en l'àmbit laboral.
Juan Carlos Pérez
Responsable del departament laboral de TAX BCN