La importància d’atorgar testament i planificar a temps la successió

Una de les decisions més importants en les nostres vides és pensar com volem deixar els nostres béns en el moment que faltem. Si tenim éssers estimats, el que menys desitjarem serà deixar-los una font de conflictes i de desavinences, sinó que voldrem que puguin gaudir del patrimoni que haguem estalviat. 

Per això calen dues qüestions. En primer lloc, pensar en el nostre testament, entenent que es tracta d’un vestit a mida per cada persona depenen de les circumstàncies familiars (els objectius a protegir no seran els mateixos per una persona soltera, casada, amb fills, ...), de les circumstàncies patrimonials (no és el mateix tenir immobles, que diners o accions d’una empresa familiar, ...) o de les circumstàncies personals (puc preferir donar en vida, fer determinats llegats, ....).

En segon lloc, un cop tenim clar com volem ordenar la nostra successió i hem decidit a qui i de quina manera volem deixar els nostres béns, és important ser conscient de les repercussions econòmiques que això suposarà. Determinar el cost que representarà la successió és una informació bàsica que cal conèixer a priori, ja que d’aquesta manera serem a temps de buscar solucions i anticipar-nos a conseqüències no desitjades.

Pensem que és una llàstima la quantitat d’herències que queden sense acceptar i són rebutjades (sobretot quan a la massa hereditària no hi ha líquid sinó immobles amb un préstec hipotecari i es presenta una important complexitat per pagar els impostos de successions i de plusvàlua municipal). Cal ser conscients que en plena pandèmia es va encarir de forma significativa l’impost de successions a Catalunya per la incompatibilitat de bonificacions, entre d’altres modificacions normatives, de manera que heretar surt ara molt més car. 

Amb antelació es fa possible pensar en opcions que resolguin problemes futurs. 

És imprescindible plantejar-se diversos supòsits i conèixer els seus costos: possibilitat de donar en vida o heretar, o bé donar en vida determinats béns com accions d’empresa familiar i transmetre el patrimoni personal via hereditària per gaudir al màxim de les bonificacions, contractar assegurances de vida,...

Per evitar problemes futurs, caldrà que pensem com els nostres hereus podran pagar, en el seu cas, la llegítima, a quant pujarà el seu import i amb quins béns la podran satisfer. 

Identificant les possibles problemàtiques que es podrien presentar en un futur podrem veure a quines figures jurídiques podem recórrer per donar-hi solució: entrega de llegats, fideïcomisos per regular successions futures, prohibicions de disposar, desheretaments, pactes successoris, ... 

Tots estarem d’acord en que és important estalviar diners i maldecaps a les persones que un estima; per això més val planificar a temps la nostra successió. I per això és tant senzill -i tant complex- com seguir aquests tres passos: 1) preguntar-nos quin destí volem donar als nostres béns; 2) saber quant costa i 3) estudiar quines opcions hi ha per millorar aquest cost impositiu. 

Destinar-hi un temps i uns recursos sempre ens sortirà a compte.

A Tax Legal estem al vostre costat per assessorar-vos en aquesta  matèria i buscar la solució que millor s’ajusti a les vostres necessitats. 

 

Rafael Llorens

rllorens@tax.es

Soci Responsable Àrea Legal Tax Barcelona

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top