Ja coneixes el nou sistema de cotització pels autònoms i autònoms societaris? Al febrer tens temps de modificar la teva base amb efectes a 1 de març

Ahir 31 de gener, molts autònom@s van veure com la seva base de cotització s’incrementava automàticament un 8,6% (tots aquells que haguessin sol·licitat l’actualització automàtica de la seva base de cotització a partir del gener del 2023; és la del 31 de desembre 2022 incrementada aquest 8,6%). Així s’establia a la Llei de Pressupostos de l’Estat per aquest any. 

Si ets autònom, des de l’1 de gener la teva cotització es calcularà en base als teus rendiments nets obtinguts durant l’any. Això indica que has de seleccionar a la Seguretat Social quines son les teves previsions d’ingressos per aquest exercici i en funció del que guanyis seleccionar la base de cotització que et correspongui. 

Com puc calcular els meus rendiments nets?
Has de tenir en compte els rendiments nets obtinguts de totes les teves activitats com a autònom, als quals hi hauràs de sumar l’import de les quotes abonades a la Seguretat Social. 

El rendiment net computable de cada una de les activitats es calcularà d’acord amb allò previst a les normes de l’IRPF. 

A aquests rendiments hi has de descomptar un 7% en concepte de despeses o el 3% si ets autònom societari d’una societat durant més de 90 dies l’any.  

Consulta amb el teu assessor@ TAX per a qualsevol dubte. Nosaltres t’ajudarem. 

Quant he de pagar?
Has de fer una previsió dels teus rendiments nets mensuals per tal de calcular el tram de la teva base de cotització. A la base que escullis conforme a la teva previsió de rendiments nets s’aplicaran els tipus de cotització per a obtenir la teva quota. 

Aquestes bases de cotització són provisionals fins que es procedeixi a la regularització el següent any. 

Què he de fer si canvien els meus rendiments durant l’any?
Hauràs d’ajustar la teva base de cotització al tram corresponent pels teus nous rendiments. Aquest canvi el pots fer 6 vegades l’any. 

  • Entre l’1 de gener i el 28 de febrer amb efectes a 1 de MARÇ
  • Entre l’1 de març i el 30 d’abril amb efectes a 1 de maig
  • Entre l’1 de maig i el 30 de juny amb efectes a 1 de juliol
  • Entre l’1 de juliol i el 31 d’agost amb efectes a 1 de setembre
  • Entre l’1 de setembre i el 31 d’octubre amb efectes a 1 de novembre
  • Entre l’1 de novembre i el 31 de desembre amb efectes a 1 de gener del 2024

Per tant, ara, fins el 28 de febrer pots fer un canvi de tram si ho consideres oportú. Si ets client de TAX t’assessorem si creiem, en base a la teva situació, si ho has de fer. 

Què passa si escullo una base de cotització que finalment no es correspon amb els meus rendiments definitius?
Durant l’any següent, 2024, l’Administració t’informarà si la teva cotització anual és inferior a la que et correspon en funció dels teus rendiments reals i et comunicaran la diferència a ingressar. Si és superior el que has cotitzat, et tornaran l’excés de cotització. 

 

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top