Haig de presentar la declaració de la Renda 2022?

El passat 11 d'abril va començar el termini per a presentar per internet la declaració de la Renda de 2022. Un termini que, com vam veure, finalitza el 30 de juny de 2023, excepte per a les declaracions amb resultat a ingressar que es desitgin domiciliar al compte, el termini de presentació del qual finalitza el 27 de juny.

 

Qui està obligat a presentar la declaració de la Renda 2022?

No tots els contribuents estan obligats. L'article 96 de la Llei de l'IRPF contempla una sèrie d'imports que, de no superar-se, exoneren de l'obligació de declarar:

 • Fins a 22.000 euros anuals de rendiments íntegres del treball, en cas que:
  • Procedeixin d'un únic pagador,
  • Procedeixin de diversos pagadors, però la suma del segon i els restants pagadors per ordre de quantia no superi els 1.500 euros anuals en conjunt.
  • Procedeixin de diversos pagadors però es tracti de pensions de la Seguretat Social i de classes passives, prestacions de plans de pensions, assegurances col·lectives, mutualitats de previsió social, plans de previsió social empresarial, plans de previsió assegurats i prestacions d'assegurances de dependència i s'hauria presentat el model 146 perquè la determinació del tipus de retenció aplicable s'hagués realitzat d'acord amb el procediment especial (com si procedissin d'un únic pagador).
 • Fins a 14.000 euros anuals de rendiments íntegres del treball, quan:
  • Procedeixin de diversos pagadors i la suma del segon i els restants pagadors per ordre de quantia superi els 1.500 euros anuals.
  • Es percebin pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exemptes.
  • El pagador dels rendiments del treball no estigui obligat a retenir.
  • Es percebin rendiments íntegres del treball subjectes a tipus fix de retenció (retribucions percebudes per la condició d'administradors, derivades d'impartir cursos, conferències i similars, o corresponents a l'elaboració d'obres literàries, artístiques o científiques en les quals es cedeixi el dret a la seva explotació).
 • Fins a 1.600 euros anuals en el conjunt de rendiments del capital mobiliari i guanys patrimonials sotmesos a retenció o ingrés a compte (s'exclou als guanys patrimonials procedents de transmissions o reemborsaments d'accions o participacions d'institucions d'inversió col·lectiva en les quals la base de retenció no procedeixi determinar-la per la quantia a integrar a la base imposable).
 • Fins a 1.000 euros anuals en el conjunt de rendes immobiliàries imputades (article 85 LIRPF), rendiments íntegres del capital mobiliari no subjectes a retenció derivats de lletres del Tresor i subvencions per a l'adquisició d'habitatges protegits o de preu taxat i altres guanys patrimonials derivats d'ajuts públics.

D'altra banda, no hauran de declarar els contribuents que obtinguin exclusivament rendiments íntegres del treball, de capital o d'activitats econòmiques, així com guanys patrimonials, amb el límit conjunt de 1.000 euros anuals i pèrdues patrimonials de quantia inferior a 500 euros.

 

En aquest quadre et resumim aquests imports: 

2022

Renda obtinguda

Límits

Altres condicions

Cas 1

- Rendiments del Treball

22.000 €

- Un pagador (2º i restants < 1.500 euros anuals).

- Prestacions passives de dos o més pagadors les retencions del qual hagin estat determinades per l'Agència Tributària

14.000 €

- Més d'un pagador (2n i restants > 1.500 euros anuals).

- Pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exemptes.

- Pagador dels rendiments no obligat a retenir.

- Rendiments subjectes a tipus fix de retenció.

- Rendiments del capital mobiliari.

- Guanys patrimonials.

1.600 €

- Subjectes a retenció o ingrés a compte, excepte guanys patrimonials procedents de transmissions o reemborsaments d'accions o participacions d’ IIC en les quals la base de retenció no procedeixi determinar-la per la quantia a integrar a la base imposable.

- Rendes immobiliàries imputades. 

- Rendiments de Lletres del Tresor.

- Subvencions per a l'adquisició d'habitatges protegits o de preu taxat.

- Guanys patrimonials derivats d'ajuts públics

1.000 €

 

Cas 2

- Rendiments del treball.

- Rendiments d'activitats econòmiques.

- Rendiments del capital immobiliari.

- Rendiments del capital mobiliari

- Guanys patrimonials.

1.000 €

- Subjectes o no a retenció o ingrés a compte.

- Pèrdues patrimonials.

500 €

- De qualsevol natura.

 

Recorda que aquests límits són iguals tant en tributació individual com conjunta.

Encara que no estiguis obligat a declarar, és possible que la seva presentació et sigui favorable. Per aquest motiu, és recomanable comprovar el resultat de la declaració a presentar aplicant totes les reduccions, deduccions i altres beneficis fiscals als quals tinguis dret per si et surt a retornar.

 

Necessites assessorament per a presentar la declaració de la Renda?

A TAX t'ajudem. Contacta'ns.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top