3/10/2021
Molt se n’ha parlat de la situació que ens ha tocat viure com a conseqüència de la pandèmia del Covid-19, i segurament encara se’n parlarà més, donades les seves característiques que l’han fet única en la història. El seu abast mundial i els seus efectes sobre les relacions socials a les què ens havíem acostumat i molt especialment sobre l’economia, han fet que tota la base del nostre “modus vivendi” hagi trontollat. I aquestes bases les teníem tan arrelades que sembla que la única sortida amb la qual comptem és que un cop vençuda la pandèmia gràcies a les vacunes, tot continuarà igual com abans de la pandèmia. Però aquesta vegada no serà així, i qui no ho cregui em penso que s’equivocarà.
Ja és sabut que de les crisis se’n surt reforçat, però només els que en surten, ja que els que no ho han suportat hauran hagut de plegar i moltes vegades amb costos i efectes molt importants, tant econòmics com socials.
I és precisament analitzant les causes que ho han provocat quan podem intentar preveure les defenses necessàries per afrontar o estar preparats per les següents. Les crisis han estat sempre cícliques en la història de la humanitat i ja se citen en el Gènesis 41 de l’Antic Testament “períodes de vaques grasses i de vaques magres...”, i la Teoria dels Cicles Econòmics ha estat un tema de gran debat entre els més prestigiosos economistes de la història, entre els quals hi ha varis Premis Nobel. Per tant, no estem parlant de res nou, tot i que aquesta vegada hi ha entrat un element imprevist.
I és aquest element imprevist el que ens ofereix els canvis més significatius en el mon econòmic, social i especialment en el de les empreses i les seves relacions futures. Amb les mesures preventives d’obligat compliment que ens han imposat les autoritats sanitàries (Mascareta-Distància-Neteja de mans), s’ha evidenciat que :
- Aquest any no hi ha hagut episodis de grip comú, ni malalties respiratòries, ni tant sols refredats, a més de demostrar-se eficient contra el Covid-19.
- Hi ha hagut un canvi en les relacions socials que ha evidenciat que moltes de les reunions que abans es feien presencials, es poden fer telemàtiques. Disposem de la tecnologia i estalviem temps i costos a més de contaminació.
- El teletreball ens pot facilitar molt la conciliació de la vida personal i professional, tot i que en cap cas pot suposar una mancança de la necessària interacció entre els equips, que imprescindiblement hauran d’administrar els temps per fer-ho compatible.
En l’àmbit de la gestió de les empreses també hem pogut constatar la importància d’algunes qüestions que, sense ser noves, sovint no tenim massa en compte:
- La capitalització de les empreses resulta fonamental per afrontar les tensions que es produeixen. Un endeutament excessiu resulta fatal en el moment en què cal capacitat de resistència.
- L’adequada proporció dels costos laborals sol ser determinant en els resultats de l’empresa. Aquelles que han encertat en la combinació de les afectacions dels ERTOs d’acord amb la demanda que anaven tenint, han aconseguit millors ratis que els que tenien anteriors a la crisi.
- El finançament de l’Estat a través del ICO ha estat un gran ajut (imprescindible) per les empreses, que en molts casos els hi ha suposat una millora en la seva estructura financera que ha possibilitat la reducció dels avals personals dels seus propietaris.
I no podem oblidar que la capacitat de resposta ha estat possible per la cada cop més alta intervenció de les autoritats monetàries europees i mundials, que han aportat el que ha calgut i seguiran aportant el que calgui, això sí, a canvi de què ja han passat a ser el “reis del món”.
Josep Massó
jmasso@tax.es
Soci-Director de TAX Barcelona Passeig de Gràcia