12/17/2024
Una recent sentència estableix que els autònom@s tenen dret a cobrar el 100% de la seva pensió encara que no hagin pagat alguna de les seves quotes, sempre que el deute hagi prescrit i no hagi estat reclamat per la Seguretat Social en els últims quatre anys.
La Seguretat Social no pot cobrar deutes prescrits de les pensions dels autònom@s. Ni tampoc reduir la seva prestació pels períodes que hagin deixat de cotitzar, si l’Administració no els ha reclamat a temps. Així ho va dictaminar recentment el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Castella-La Manxa, que va fallar a favor d’un jubilat del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) al qual la Tresoreria General reclamava el 34% de la seva pensió per quotes impagades fa més de quatre anys.
Què diu la normativa?
Els deutes amb la Seguretat Social prescriuen en quatre anys si no es realitza cap acte formal de reclamació durant aquest termini. En aquest cas, al no haver-hi hagut cap notificació que interrompés la prescripció, el tribunal va considerar que el deute no podia ser exigit. I, per tant, la quantia de la pensió de l’autònom no es podia veure minvada per aquets períodes en els quals va deixar de cotitzar.
Quina és la situació actual?
Els treballadors per compte propi que tenen impagaments de quotes pendents no es poden retirar i cobrar una pensió per no estar al corrent amb la Seguretat Social. La Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) fa anys que demana que es reconegui el dret dels treballadors per compte propi a cobrar la pensió i anar pagant una part per a cobrir els seus deutes.
En aquest cas, els deutes ja estaven prescrits i l’autònom sí que tenia dret a accedir a la pensió. El que va intentar fer la Seguretat Social és reduir la base de cotització utilitzada per a calcular-la pel tems que no havia pagat les seves cotitzacions.
La Seguretat Social no pot reduir la pensió dels autònom@s per deutes prescrits. Aquesta sentència del Tribunal de Justícia de Castella-La Manxa resol la qüestió igual que d’altres. En situacions similars, els tribunals han donat la raó a autònom@s que van deixar de pagar les seves quotes fa més de quatre anys, exonerant-los de responsabilitat amb l’Administració quan pretenia reduir la seva base reguladora.
En aquest cas, el treballador per compte propi acumulava més de 5.700 dies sense cotitzar, repartits en dos períodes durant les dècades dels 80 i els 90. Tot i que la Tresoreria no sol deixar passar tant de temps sense reclamar, el tribunal va responsabilitzar a l’Administració per no haver actuat dins del termini legal. Finalment, l’autònom va rebre el 100% de la seva pensió, incloent-hi els dies cotitzats que la Seguretat Social inicialment no li reconeixia. No obstant, cal destacar que és inusual que la Tresoreria deixi de reclamar imports tan elevats per les cotitzacions durant més de quatre anys.
Què has de fer si la Seguretat Social et reclama un deute prescrit?
Primer, és important verificar si han transcorregut més de quatre anys des de l’última reclamació. Si és així, no tindries l’obligació de pagar.
Si no s’han realitzat reclamacions formals durant aquest temps per part de l’Administració, en principi, el deute no hauria de ser exigit i no podria afectar al càlcul de la pensió.
Per tal de defensar-se, és vital recopilar tota la documentació disponible: rebuts, notificacions i qualsevol comunicació amb la Seguretat Social que demostri que el deute ja no és exigible.
Has de saber que, encara que recorris la reclamació, l’Administració podria seguir endavant amb el cobrament fins que es resolgui el cas.
Debes saber que, aunque recurras la reclamación, la Administración podría seguir adelante con el cobro hasta que se resuelva el caso.
Tens dubtes? Contacta amb nosaltres