Ets autònom@? Fins el 29 de febrer tens temps per a modificar la teva base amb efectes a 1 de març

Si ets autònom, des de l’1 de gener del 2023 la teva cotització es calcula en base als teus rendiments nets, obtinguts durant l’any i ara, fins el proper 29 de febrer, pots modificar la teva base de cotització amb efectes a partir de l’1 de març, però a més comencem l’exercici 2024 i et volem parlar de les principals novetats que has de tenir en compte.

 

Com queden les quotes per l’any 2024?

 

El canvi que afecta a les quotes ha estat tant per les baixes que han passat de 230 euros i una base mínima de cotització de 751,83 euros a 225 euros i una base de cotització de 735,29 euros, és a dir, pagues menys però també la teva base de cotització disminueix.

 

En relació amb les quotes més altes, passen de 500 euros i una base de cotització de 1.633,99 euros a 530 euros i una base de cotització de 1.732,03, en aquest cas la base s’eleva.

 

Una altra novetat: l’increment del 0,1% del MEI

El MEI (Mecanisme d’Equitat Intergeneracional) puja aquest any un 0,1% que es veurà reflectit en les quotes que paguen els autònoms i pels seus empleats.

 

Aquest impost el paguen totes les empreses i treballadors del sector privat a Espanya. El 2023 va pujar un 0,6% la quota dels autònoms. El 2024 el MEI seguirà amb una progressió que arribarà a una pujada total de l’1,2% pel 2029.

 

Com puc calcular els meus rendiments nets?

Has de tenir en compte els rendiments nets obtinguts de totes les teves activitats com a autònom, als quals hi hauràs de sumar l’import de les quotes abonades a la Seguretat Social. El rendiment net computable de cada una de les activitats es calcularà d’acord amb allò previst a les normes de l’IRPF. A aquests rendiments hi has de descomptar un 7% en concepte de despeses o el 3% si ets autònom societari d’una societat durant més de 90 dies l’any.

 

 

Fes una consulta al teu assessor@ TAX si tens qualsevol dubte. Nosaltres t’ajudarem.

 

Quant he de pagar?

Has de fer una previsió dels teus rendiments nets mensuals per a calcular el tram de la teva base de cotització. A la base que escullis conforme a la teva previsió de rendiments nets s’hi aplicaran els tipus de cotització per a obtenir la teva quota.

 

Aquestes bases de cotització són provisionals fins que es procedeixi a la regularització el següent any.

 

Què he de fer si canvien els meus rendiments durant l’any?

Hauràs d’ajustar la teva base de cotització al tram corresponent pels teus nous rendiments. Tens 6 moments durant aquest 2024 per ajustar la teva base. La propera modificació té efectes a partir de l’1 de març i la pots fer fins el proper 29 de febrer. Aquí tens totes les dates abans de finalitzar l’any:

  • Entre l’1 de març i el 30 d’abril (amb efectes a 1 de maig)
  • Entre l’1 de maig i el 30 de juny (amb efectes a 1 de juliol)
  • Entre l’1 de juliol i el 31 d’agost (amb efectes a 1 de setembre)
  • Entre l’1 de setembre i el 31 d’octubre (amb efectes a 1 de novembre)
  • Entre l’1 de novembre i el 31 de desembre (amb efectes a 1 de gener del 2025)

 

Per tant, ara, fins el 29 de febrer pots fer un canvi de tram si ho consideres oportú.

 

Què passa si escullo una base de cotització que finalment no es correspon amb els meus rendiments definitius?

Durant l’any següent, 2025, l’Administració t’informarà de si la teva cotització anual és inferior a la que et correspon en funció dels teus rendiments reals i et comunicaran la diferència a ingressar. Si és superior al que has cotitzat, et tornaran l’excés de cotització.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top