Ets autònom? Tens fins el 30 d’abril per renunciar al cessament d’activitat si no compleixes els requisits

Els autònoms tenen fins al pròxim 30 d'abril per a renunciar al cessament d'activitat si veuen que no compleixen amb els requisits, per a evitar així retornar tot el que van cobrar des del mes de gener passat. La prestació que va aprovar el Govern al febrer, igual que les anteriors, permet als treballadors per compte propi accedir a ella sense necessitat de justificar que compleixen les condicions de facturació o rendiments nets exigits davant la seva mútua. Tot això sobre la base de les previsions econòmiques que va fer l'autònom i que podrien no complir-se.

Les mútues revisaran més endavant si els autònoms complien amb els requisits entre gener i maig. Concretament, aquestes entitats podran sol·licitar a l'Agència Tributària les dades de facturació dels treballadors per compte propi per a veure si els seus ingressos van caure per sobre del 50% respecte al primer semestre de 2019, i si els seus rendiments nets no van superar els 1.100 o 1.300 euros mensuals, depenent de la modalitat a la qual accedeixi.

En el cas que la mútua comprovés que aquestes condicions no es van complir, podria sol·licitar a partir de setembre que l'autònom retorni tot el que va percebre entre l'1 de febrer i el 31 de maig. Això podria ascendir a un mínim de 3.788 euros - sumant 2.664 euros per les quatre prestacions mensuals i 1.144 euros per les quotes exonerades, sempre que cotitzi per la mínima-.

 

Fins al 30 d'abril per a renunciar a la prestació

Per evitar que l'autònom hagi d'enfrontar-se a aquesta devolució, que podria posar en perill la seva economia, la llei que regula el cessament d'activitat preveu algunes dates límit en les quals el treballador per compte propi podrà renunciar a l'ajuda, i evitar així retornar de cop tal quantitat de diners.

Segons el Reial decret llei 2/2021, de 26 de gener, de reforç i consolidació de mesures socials en defensa de l'ocupació, "es pot renunciar a ella en qualsevol moment abans del 30 d'abril de 2021, fent efecte la renúncia el mes següent a la seva comunicació". Així doncs, si l'autònom renunciés aquest mes al cessament d'activitat, deixaria de cobrar l'ajuda des de maig, però a la vegada, només hauria de retornar entre dos i tres mesos, és a dir, fins a 1.500 euros menys.

Tot això sempre que l'autònom prevegi que no complirà qualsevol dels dos requisits necessaris per a cobrar la prestació, tant la caiguda mínima de facturació com els rendiments nets màxims. Si bé els experts adverteixen que, fins al 30 de maig, no es podrà saber amb certesa si es van complir o no aquestes condicions, sí que existeixen algunes fórmules per a avançar-se a aquestes circumstàncies i esbrinar si es compleixen els requisits abans d'hora.

 

Calcular els rendiments nets mensuals

Concretament, es poden conèixer els rendiments nets mensuals del passat mes de gener i fer una prospecció del que succeirà en els pròxims mesos. En el cas que es superin els 1.330 euros - si s'opta a la POECATA- o els 1.108 - si s'opta a les altres prestacions extraordinàries-, l'autònom ja sabrà amb certesa que haurà de retornar sigui com sigui els diners que hagi percebut.

 

Com pots saber si estàs per sota d'aquests límits?

Contacta amb nosaltres a marketing@tax.es .

 

Estimar si la facturació caurà més d'un 50%

No obstant això, i per més que es compleixi el requisit de trobar-se per sota del límit de rendiments nets, l'autònom tampoc té assegurat que no hagi de tornar la prestació més endavant, en cas que accedeixi a la POECATA.

Això és perquè hi ha una segona condició a la prestació compatible amb l'activitat, que és la caiguda de la facturació en més d'un 50% en el primer semestre de 2021 respecte a l'últim semestre de 2019. Al no haver conclòs encara el primer semestre d'enguany, encara no és possible saber amb certesa si es compliran tots els requisits o no, i si caldrà retornar més endavant el que s’ha percebut.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top