ERTOs. Encara no se sap, però t'informem del que s'està parlant perquè puguis prendre decisions

La realitat és que el 30 de setembre és a prop i la incertesa davant el que passarà amb els ERTO és important però la veritat és que els ERTOs per COVID poden finalitzar i hem de saber què podem fer amb la nostra empresa i els nostres treballadors.


De què s'està parlant (pendent d'acord i d'aprovació)?

El que està damunt de la taula avui dia (sense acord i pendent d'aprovació) és que els ERTO es prorroguin fins al pròxim 31 de gener de 2022 però no per a totes les empreses i no de manera automàtica. Les empreses que vulguin sol·licitar-ho hauran de fer-ho abans del pròxim 10 d'octubre, inclosa la sol·licitud de prestació per desocupació als treballadors. A partir de la presentació serà el Govern qui analitzarà cada cas i tindrà 10 dies per a donar resposta a les empreses de si aquest ERTO és acceptat o no.

També es contempla que, per a poder acollir-se a les exoneracions, les empreses hauran d'oferir formació als seus treballadors. A més, el Govern té previst unificar les exoneracions per als ERTO per impediment en el 100%, però les redueix per als ERTO per limitació. En aquest cas, les exoneracions passen del 75% (com estaven al setembre amb l'anterior Reial decret pactat al maig) al 50% per a les companyies amb més de 50 empleats; i del 65% al 40% per a empreses més grans.

En principi demà dijous 23 de setembre es preveu arribar a un acord i que s'aprovi dimarts que ve 28 de setembre.


Quines decisions pot prendre l'empresa?

Una de les opcions si no vols esperar-te al que s'acabi dient o no vols acollir-te al que sembla ser aquesta nova modalitat d'ERTO, és fer un ERTO ETOP. Aquest ERTO ETOP, segons normativa actual, ha d'iniciar-se entre el 28 de maig i el 30 de setembre de 2021, fins i tot mentre estigui vigent l'ERTO per causa de força major.

Si l'ERTO per causes objectives s'inicia després de la finalització d'un ERTO de força major, s'encadenen els seus efectes, de manera que, quan finalitzi aquest, s'iniciïn els efectes de l'ERTO per causes objectives.

D'aquesta manera, si el 30 de setembre de 2021 finalitza l'ERTO de força major, l'1 d'octubre començarien els efectes de l'ERTO per causes objectives.

És possible realitzar l'ERTO després del 30 de setembre de 2021 però, excepte canvis d'última hora, se li aplicarà llavors la tramitació ordinària, prevista en el Reial decret 1483/2012, de 29 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament dels procediments d'acomiadament col·lectiu i de suspensió de contractes i reducció de jornada.

Pel que fa al procediment, es tramita igual, sigui quin sigui el nombre de treballadors de l'empresa i el nombre d'afectats per la suspensió o per la reducció de jornada (no distingeix entre individual i col·lectiva). L'Expedient de Regulació temporal d'Ocupació (ERTO) s'iniciarà amb la comunicació a l'autoritat laboral competent i amb l'obertura simultània del període de consultes dirigida per l'empresari als representants legals dels treballadors. El segon pas a realitzar és el període de consultes, que té objecte arribar a un acord entre l'empresa i els representants dels treballadors sobre les mesures de suspensió de contractes o de reducció de jornada proposades per l'empresa.


COM A RESUM:
És cert que caldrà estar pendent de l'acord que s'arribi sobre la prorroga dels ERTOS, perquè la incògnita del que ocorri més enllà del 30 de setembre continua present, però des de TAX Economistes i Advocats et recomanem que si vols tenir una certa seguretat de les mesures que s'aplicaran a la teva empresa des de l'1 d'Octubre, pots començar a tramitar ja un ERTO per causes objectives, perquè els seus efectes comencin quan finalitzi l'ERTO de força major.

I com ja hem dit, això no vol dir que no es pugui realitzar un "ERTO ETOP" després del 30 de Setembre, però, excepte nou canvi normatiu, se li aplicarà llavors la tramitació ordinària, prevista en el Reial decret 1483/2012, de 29 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament dels procediments d'acomiadament col·lectiu i de suspensió de contractes i reducció de jornada; i no el procediment simplificat i més ràpid de l'Article 23 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març.


Et continuarem informant de totes les novetats puntualment.

 

-> No et perdis el webinar: Novetats en els ERTOS. Què canviarà a partir de l'1 d'octubre? Pots inscriure't aquí.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top