Els autònoms ja no podran declarar l'IVA en paper a partir del 2023

L'Agència Tributària ha fixat dues dates per aquest any en les quals es començarà a aplicar la prohibició de presentar l'IVA en paper. Dependrà de si els autònoms declaren els seus impostos mensual o trimestralment, tal com es recull a l'Ordre HAP/2194/2013.

La norma va entrar en vigor el passat 1 de gener de 2023, obligant a presentar telemàticament les autoliquidacions de l'Impost sobre el Valor Afegit referents a 2023, ja sigui mensual o trimestral, així com la declaració anual (model 390).

Dates en les que ja no serà vàlid declarar l'IVA en paper

  • A la declaració trimestral d'IVA, a través del model 303 (sistema amb el qual la majoria dels autònoms liquiden el seu impost quatre vegades a l'any), es començarà a aplicar l'obligació de declarar l'IVA trimestral de manera telemàtica a partir d'abril. D'aquesta manera, els autònoms ja no podran realitzar la declaració dels seus impostos del primer trimestre de 2023 en paper.
  • Si es liquida l'IVA de manera mensual, a través del model 322, la prohibició de declarar en paper es començarà a aplicar en la declaració relativa a gener, que han de presentar fins al dia 28 de febrer.

Així doncs, segons el sistema de declaració d'IVA triat, a partir de febrer o abril els autònoms estaran obligats a tenir Cl@ve per a presentar l'IVA o realitzar-la a través d'un gestor.

Si ets autònom, com pots obtenir un certificat digital o cl@ve per a presentar els teus impostos?

Per a poder realitzar qualsevol tipus de gestió per via telemàtica amb l'Administració, és necessari que es produeixi una autenticació de la persona que realitza el tràmit. És l'única manera de demostrar que l'autònom és qui diu ser a través del sistema digital.

Si encara no disposes del teu certificat electrònic, contacta amb TAX i t'ajudarem a obtenir-lo, així com et podem assessorar a l'hora de presentar les teves declaracions d'IVA.

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top