4/22/2025
El Tribunal Suprem s’haurà de pronunciar sobre el tractament fiscal de les fusions empresarials, concretament sobre si el fet que una persona física transfereixi accions a una societat holding, per tal que aquesta percebi els dividends en comptes del propi individu, constitueix un benefici fiscal indegut que podria invalidar les exempcions tributàries contemplades en aquest tipus d’operacions. El règim fiscal especial aplicable a fusions, escissions i reestructuracions empresarials, conegut com a FEAC, permet als contribuents no tributar pels guanys generats, amb la finalitat de fomentar aquest tipus de moviments societaris.
Segons el Tribunal Econòmic-Administratiu Central (TEAC), quan un particular transfereix accions a una holding que després rep dividends pràcticament exempts de tributació en l’Impost sobre Societats, s’està buscant un avantatge fiscal que eludeixi el pagament d’impostos a l’IRPF. Les resolucions del TEAC d’abril i maig del 2024 van posar en entredit aquest tipus d’operacions, molt habituals en l’àmbit de l’empresa familiar com a mecanisme per a centralitzar l’activitat sota una única societat matriu. Com a resultat, moltes d’aquestes reorganitzacions van quedar paralitzades pel temor a què Hisenda exigís tributar pels dividends com si els hagués cobrat directament la persona física.
El Suprem, mitjançant una interlocutòria del 12 de març, considera necessari establir jurisprudència sobre aquest assumpte, davant la manca de precedents i l’elevat número de persones potencialment afectades. L’objectiu és garantir seguretat jurídica i uniformitat en l’aplicació de la llei. Per això, cal tenir en compte les modificacions del tractament que han suposat les resolucions del TEAC.
El criteri del TEAC consisteix en què, si una persona física traspassa accions a una holding que després cobra dividends, Hisenda ha de corregir l’IRPF del contribuent, encara que no anul·li tot el règim fiscal de fusions. Així, només s’ajustarien els beneficis fiscals obtinguts -el cobrament dels dividends – en el moment en què es percebin, sense afectar a l’operació completa.
El cas concret que analitzarà el Suprem és el d’una dona que, juntament amb el seu espòs i filles, va constituir una societat holding a la qual va transferir accions valorades en 52 milions d’euros. Poc després, la societat va rebre dividends per aquestes accions, que no van tributar a l’estar exemptes per la normativa que evita la doble imposició internacional. No obstant, Hisenda va invalidar l’operació, al·legant que l’única finalitat de crear la societat matriu havia estat la d’eludir el pagament d’impostos per aquests dividends. Per això, es va denegar l’aplicació del règim especial de fusions i es va exigir regularitzar la totalitat de l’operació.
L’Alt Tribunal haurà de resoldre diverses qüestions clau: Si l’ús de l’exempció de dividends prevista a l’Impost sobre Societats pot, per si sol, considerar-se un avantatge fiscal que invalidi el règim especial de fusions i, en cas afirmatiu, si Hisenda s’ha de limitar a ajustar el tractament fiscal dels dividends a l’IRPF, o si pot anular completament l’operació de creació de la holding.
Tens dubtes? Contacta amb nosaltres