Editorial. La segona revolució formal i tributària

Segons ChatGPT, que cita com a font els informes anuals disponibles al lloc web de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, l’any que es va crear aquest organisme, el 1992, la recaptació d’impostos directes i indirectes gestionats per la mateixa va ser de 52.234 milions d’euros. El darrer any del que disposem dades, el 2022, els ingressos es varen elevar fins els 255.463 milions. Pràcticament s’han multiplicat per 5, en 30 anys. Molt per sobre de l’increment del producte interior brut que l’Estat ha estat capaç de créixer, en aquest mateix període.

Penso que és interessant fer aquesta introducció perquè l’entrada d’España, des de l’1 de gener de 1.986, en la Comunitat Econòmica Europea, com era coneguda aleshores, va comportar un abans i un després en la nostra història econòmica i tributària, incorporant una figura impositiva basada en la generació de valor afegit (l’IVA, “enterrant” l’Impuesto sobre el Tráfico de Empresas). Una autèntica revolució. L’allau d’obligacions formals de caire impositiu i comptable nascudes a partir d’aquell moment, han crescut de forma geomètrica o, potser, exponencial. Recordarem, alguns de nosaltres, veure una coneguda aplicació informàtica de comptabilitat a la venda en els estancs o quioscos, a preus “populars” que va triomfar de forma total i absoluta.

En la meva opinió, l’entrada en vigor de la factura electrònica ens posa davant d’una “segona revolució formal i tributària”.

El BOE del dia 29 de setembre de 2022 publicava la Llei 18/2022, de Creació i Creixement d’Empreses i aquesta norma, en el seu article 12, modificava el 2 bis de la Llei 56/2007, establint, en el seu apartat primer, que “Tots els empresaris i professionals caldrà que expedeixin, enviïn i rebin factures electròniques en les seves relacions comercials amb altres empresaris i professionals”. A més, “El destinatari i l’emissor de les factures electròniques caldrà que proporcionin informació sobre els estats de la factura”.

És veritat que existeixen terminis legals per fer-ho i, com que no ha estat publicat el Reglament de l’esmentada Llei, el compte enrere per a la seva entrada en vigor encara no ha començat. Tinguem molt en compte que les empreses de més de vuit milions de facturació seran les primeres en estar obligades per imperatiu legal. Però, i si el nostre client, ens ho exigeix o, tan sols, ho “suggereix”?

Simultàniament, una còpia de la factura electrònica, ha d’enviar-se a la solució pública. És a dir, les nostres factures, a més de formar part de les còpies de seguretat que portem a terme, les tindrem en l’entorn de l’Administració Tributària.

A totes les comunicacions entre empreses i/o professionals caldrà que es faci públic el seu punt d’entrada de factures electròniques. També a la seva pàgina web.

Finalment esmentar que l’autenticitat de l’origen i la integritat del contingut de la factura electrònica s’haurà de garantir, generalment, mitjançant signatura electrònica avançada.

Aquesta revolució formal i tributària a la que faig referència, s’origina per la implantació de la factura electrònica i la gestió de la mateixa (emissió, amb la seguretat que aporta el certificat digital, o recepció; el seguiment dels seus estats -aprovació total o parcial o rebuig- i les seves comunicacions; i, finalment, la parametrització pel seu registre documental i comptable). Els perfils dels departaments administratius i comptables exigiran unes capacitats analítiques i de control que substituiran, segurament “más pronto que tarde”, les més repetitives i menys valuoses. Una major agilitat i rapidesa en l’adaptació a aquest nou entorn incrementarà la productivitat i l’eficiència de l’organització. De ben segur estem davant d’una oportunitat: aprofitem-la!

En resum, les principals novetats a les que les empreses haurem de fer front són: els estats de les factures, el format de les mateixes amb solucions homologades per l’Agència Tributària, els mecanismes de comunicació entre empreses i l’Administració, els terminis de temps per la notificació de l’estat d’aquestes factures i la parametrització dels automatismes que haurem de definir pel registre i comptabilització de tots aquests elements.

En la línia del “Fem costat a la seva empresa” que, a diari, ens recorda el nostre eslògan, a TAX Economistes i Advocats hem posat en marxa les següents accions:

-La creació d’una web específica on només publiquem contingut i novetats en relació a la factura electrònica: https://facturaelectronicaempresas.es.

-Oferir la solució informàtica cloud FACTURATAX que, a més de donar resposta a les exigències legals i formals, té les seguents funcionalitats: fitxes de clients/, proveïdors i articles, gestió d’estocs, comptabilitat, informes, multiusuari i multi-idioma, i està connectada amb els bancs, per simplificar la seva conciliació i la gestió de tresoreria.

 

Francesc Pérez

Soci-Director TAX Figueres

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top