Deduccions fiscals per I+D+i: què són i com aconseguir-les?

Existeixen deduccions fiscals per I+D+i regulades pels articles 35 i 39 de la Llei de l'Impost de Societats. A diferència d'altres ajudes públiques, aquestes poden aplicar-se de manera retroactiva, podent recuperar part dels diners invertits una vegada realitzada l'activitat d'innovació.

Actualment trobem deduccions lligades a la realització de:

  • Activitats d'innovació tecnològica (iT): per a projectes de millora a nivell tecnològic que suposin un avanç únicament dins de la pròpia empresa. En aquest cas, s'inclourien el desenvolupament de nous productes, processos de fabricació o sistemes que suposin una millora significativa respecte a l'existent.
  • Activitats de recerca i desenvolupament (I+D): per a projectes que suposin una novetat objectiva a través d'una millora tecnològica o científica que supera a l'existent en el mercat fins llavors.

Qui pot beneficiar-se d'aquestes deduccions?

Qualsevol empresa resident a Espanya, incloses pimes, microempreses i autònoms. Aquestes han d'estar subjectes a l'Impost de Societats i han d'haver invertit en alguna activitat d'I+D+i en els últims 18 anys.

Les empreses que hagin contractat un tercer per a realitzar aquestes activitats de recerca, desenvolupament o innovació tecnològica d'un projecte dut a terme a Espanya o a la UE també podran aplicar-se aquestes deduccions.

Actualment i gràcies a la Llei d'Emprenedors, és possible monetitzar la deducció fiscal si l'empresa no té beneficis o perquè disposa de resultats negatius anteriors que fan reduir la seva base imposable i no paguen quota del IS.

Quin és el percentatge de deducció?

Per a activitats de recerca i desenvolupament (I+D), el percentatge general de la deducció és del 25% de les despeses realitzades dins del període impositiu. Així i tot, si la inversió supera la mitjana de la realitzada en els dos anys anteriors, fins a arribar a aquesta mitjana s'aplicaria el 25% i a l'import que s'excedeixi, un 42%.

La Llei planteja addicionalment una deducció del 17% de les despeses de personal investigador i del 8% de les inversions en béns materials o actius no monetaris. En aquest cas, queden exclosos edificis i terrenys.

Finalment, la deducció per activitats d'innovació tecnològica (iT), el percentatge sempre és del 12%. Cal assenyalar que encara que a nivell comptable les deduccions per I+D+i tenen un impacte similar al de les subvencions, aquestes no tributen.

Com puc justificar aquestes deduccions?

Hi ha diversos mecanismes per a justificar aquestes deduccions davant l'Agència Tributària: les memòries tècniques, els certificats emesos per entitats acreditades i fins i tot les empreses poden obtenir per part del Ministeri un Informe Motivat Vinculant (que és concloent i vinculant per a l'Agència Tributària).

Des de Leyton, col·laborador de TAX, sabem que les deduccions fiscals per I+D+i permeten a les empreses continuar creixent, mantenir-les competitives i continuar innovant, independentment de la seva mida o sector. Els nostres equips estan a la vostra disposició per a ajudar-vos a aplicar amb total seguretat i tranquil·litat aquest incentiu fiscal.

 

Xènia Carballo

xcarballo@leyton.com

Partnership Developer LEYTON

Plan de recuperación, transformación y resiliencia

Aquest lloc web utilitza cookies pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis. Si continua navegant, suposa l'acceptació de la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador podent, si així ho desitja, impedir que siguin instal·lades en el seu disc dur, encara que haurà de tenir en compte que aquesta acció podrà ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web

Accepto
Com configurar
  Top