Decret anticrisi, Llei Òmnibus i subsidi per atur: aquestes són les noves mesures aprovades o suspeses

Dimecres passat 10 de gener es van anunciar les següents mesures que s'englobaven en tres decrets llei: mesures anticrisi, la Llei Òmnibus i el decret de treball. Les dues primeres es van aprovar, però la del decret de treball no.

Mesures aprovades

Decret de mesures anticrisi

Inclou una amplia bateria de mesures per a alleugerar les llars davant el repunt  inflacionista.

 • S'estén la bonificació del transport públic a tots els usuaris habituals (gratuïtat per a usuaris freqüents de Cercanías, Rodalies, Mitjana distància i línies estatals d'autobús, així com el descompte en Avant).
 • Es mantenen de manera progressiva els descomptes fiscals en l'energia. El text manté les rebaixes fiscals de l'IVA de l'electricitat, l'impost especial d'electricitat i l'impost sobre el valor de la producció elèctrica, encara que recuperant a poc a poc els tipus impositius habituals.
 • També prorroga la rebaixa de l'IVA del gas durant el primer trimestre de l'any. En el cas de les famílies vulnerables, s'estén el màxim descompte del bo social, així com la limitació a les pujades del preu de la tarifa regulada del gas i de la bombona de butà.
 • Els aliments, mantindran els descomptes en l'IVA fins al mes de juny, quedant-se en el 0% en els productes de primera necessitat (com la llet, el pa, els ous, els llegums o les verdures) enfront del 4% habitual, i l'oli. Les pastes, en paral·lel, conservaran la rebaixa que disminueix l'IVA del 10% al 5%.
 • El decret també inclou la revaloració de les pensions contributives al 3,8%.
 • Manté la suspensió dels desnonaments i llançaments per a llars vulnerables sense alternativa residencial.
 • Estén les mesures de suport a la indústria: reducció al 80% dels peatges elèctrics per a la indústria electrointensiva i flexibilitat per a canviar els contractes de subministrament elèctric.
 • El text inclou la pròrroga dels impostos extraordinaris a les entitats bancàries i les energètiques, amb una modificació normativa perquè, a partir de l'1 de gener, es puguin deduir les inversions estratègiques relacionades amb la transició verda i inclogui un compromís de revisió al 2024 com a figura de caràcter permanent.
 • Extensió de l'impost de solidaritat de les grans fortunes.

Decret Òmnibus

Recull els compromisos adquirits amb Brussel·les com a part de la percepció dels fons Next Generation. Condiciona la quarta transferència dels diners, d'uns 10.000 milions d'euros. Entre els punts clau que s'han aprovat hi ha:

 • S'augmenten les quantitats que els contribuents es podran desgravar a la declaració de la renda per donacions a entitats sense ànim de lucre. En el cas de les persones físiques, s'eleva de l'actual 35% al 40% el percentatge de deducció aplicable amb caràcter general.
 • S'amplia la quantia del micromecenatge, de 150 a 250 euros, per la qual cosa s'incentiva la generació d'aquesta mena de donatius, ja que aquesta ampliació de la quantia permet aplicar el percentatge del 80% a una major quantitat de donatius.
 • En el cas de persones jurídiques també passa del 35% al 40% i es redueix de quatre a tres anys el nombre d'exercicis necessaris per a poder accedir a l'increment de 10 punts en el percentatge de deducció. D'aquesta manera, aquest percentatge aconseguiria el 50%.
 • La carpeta justícia, que permet a cada persona accedir als expedients en els quals sigui part o interessada i demanar cita prèvia per a ser atesa. En aquesta carpeta, cada persona podrà conèixer els seus actes de comunicació perquè, si té obligació de fer-ho, o voluntàriament ho desitja, pugui atendre'ls mitjançant un sistema d'identificació segur.
 • El decret incorpora el principi general d'orientació a la dada, amb l'objectiu d'introduir l'ús de la intel·ligència artificial en l'Administració de Justícia, com la tramitació electrònica de procediments judicials, la publicació d'informació en portals de dades obertes o la cerca i l'anàlisi de dades amb finalitats estadístics.
 • Es contempla plans estratègics de recursos humans, que seran objecte de negociació col·lectiva. En matèria de l'oferta de l'ocupació pública, les convocatòries hauran de publicar-se en el mateix any natural i executar-se en un màxim de dos anys des de la seva publicació. Les places no cobertes podran convocar-se novament sempre que no hagin transcorregut més de tres anys des de la publicació de l'oferta, previ informe del departament amb competències en matèria de funció pública.
 • Es redueix de 5.000 a 4.000 el nombre d'habitants per a la creació de nous municipis, sempre que els municipis resultants siguin financerament sostenibles, comptin amb recursos suficients per al compliment de les competències municipals i no suposi disminució en la qualitat dels serveis que eren prestats. La iniciativa també permet que els pobles de menys de 20.000 habitants comparteixin la gestió d'alguns serveis.

 

Mesures no aprovades

Subsidi per desocupació

 • Queda en suspens l'augment de les quanties del subsidi per desocupació. Encara que la normativa ampliava els col·lectius que podrien cobrar-ho als menors de 45 sense càrregues familiars i als eventuals agraris de fora d'Andalusia i Extremadura, la dels majors de 52 anys es mantenia igual.
 • Tampoc es redueix la base de cotització del subsidi per a majors de 52 anys.
 • No es va aprovar el permís de lactància, de manera que els treballadors seguiran sense tenir dret a una hora d'absència fins que el menor compleixi nou mesos.
 • Queda sense efecte la prevalença als convenis autonòmics sobre els estatals i els sectorials.

 

Necessites assessorament fiscal, laboral o legal?

A TAX podem ajudar-te. Contacta'ns.

 

 
Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top