Com deduir la quota d'autònom al compatibilitzar jubilació i activitat econòmica

Cada vegada és més comú que persones jubilades decideixin compaginar la seva pensió amb la realització d'activitats laborals, ja sigui per compte d'altri o pròpia. Aquesta pràctica, coneguda com a jubilació activa, permet als pensionistes continuar generant ingressos mentre gaudeixen de la seva pensió, complint amb uns certs requisits legals establerts a l'article 214 del Reial decret legislatiu 8/2015 - TRLGSS.

No obstant això, aquesta situació implica obligacions en matèria de cotització, regulades a l'article 310 del TRLGSS, que afecten especialment els treballadors autònom@s. Aquests, mentre compatibilitzen la seva activitat econòmica amb la pensió de jubilació, estan obligats a cotitzar en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) únicament per:

1.Incapacitat temporal

2.Contingències professionals

3.Cotització especial de solidaritat del 9% sobre la base de cotització per contingències comunes, no computable per a prestacions.

Es pot deduir fiscalment la quota d'autònom?

La Consulta Vinculant V1606-24 de la Direcció General de Tributs (DGT), estableix:

 “L'obligació de cotitzar a la Seguretat Social deriva de la realització d'un treball per compte propi compatible amb la pensió de jubilació. Per tant, les quotes satisfetes de la Seguretat Social han d'atribuir-se com a despesa deduïble de l'activitat econòmica, i no poden deduir-se dels rendiments de treball derivats de la pensió de jubilació.”

En base a això:

1. Sí, és possible deduir la quota d'autònom abonada

2. No pot deduir-se dels rendiments del treball derivats de la pensió de jubilació

3. Ha d'imputar-se com a despesa deduïble en el rendiment net de l'activitat econòmica realitzada

Mètodes de tributació a l'IRPF:

Per a aplicar aquesta deducció, és important tenir en compte el mètode de tributació que utilitza l’autònom@ a l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). Actualment existeixen tres sistemes principals:

A. Estimació Directa (normal o simplificada)

En aquest règim, el rendiment es calcula en funció dels ingressos i despeses reals de l'activitat econòmica durant l'exercici fiscal. Per tant, les quotes abonades al RETA es consideren una despesa necessària per a l'obtenció del rendiment i poden deduir-se.

B. Estimació Objectiva (Mòduls)

En aquest règim, el rendiment no es calcula en funció dels ingressos i despeses reals, sinó mitjançant signes, índexs o mòduls preestablerts (com a metres del local, personal contractat, càrrega de vehicles, etc.). En aquest cas, les quotes d'autònom no són deduïbles, ja que no es tenen en compte les despeses reals per a determinar el rendiment.

Conclusió:

La possibilitat de deduir les quotes d'autònom depèn directament del règim de tributació en l'IRPF que utilitzi el treballador autònom@:

- En estimació directa (normal o simplificada), les quotes al RETA són deduïbles com a despesa necessària.

- En estimació objectiva (mòduls), les quotes no són deduïbles ja que el càlcul del rendiment no considera les despeses reals.

Combines la teva pensió de jubilació amb una activitat econòmica?

A TAX Economistes i Advocats estem a la teva disposició per a assessorar-te sobre aquest i altres temes relacionats amb la teva activitat professional. Contacta’ns

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top