Aprovada la prevenció de riscos laborals treballador@s de la llar. Què has de saber?

El Consell de Ministres va aprovar, el passat 14 de maig, el Reial Decret 893/2024, que recull per primera vegada l’obligació d’avaluar els riscos laborals a les llars amb treballador@s de la llar contractades.

 

Eina d’avaluació de riscos laborals gratuïta

Des del 14 de maig del 2025, ja està disponible l’eina gratuïta Prevenció10 (https://www.prevencion10.es/) que permet a les famílies complir amb l’obligació legal d’avaluar els riscos laborals al domicili quan tenen contractada una treballador@ de la llar.

 

Formació preventiva per les treballador@s de la llar

Les treballador@s de la llar han de rebre formació en prevenció de riscos laborals en el moment de ser contractades. Aquesta formació serà única, fins i tot si la treballador@ presta serveis en diversos domicilis, excepte si una de les llars presenta riscos excepcionals. Aquesta formació es realitzarà a través d’una plataforma gestionada per la Fundació Estatal per la Formació en l’Ocupació (Fundae).

 

Què han de fer les famílies que contracten treballador@s de la llar ara?

Si tens contractada una treballador@ de la llar, has de prendre mesures concretes per a complir amb les noves obligacions legals en matèria de prevenció de riscos laborals. Quines són?

 

  • Accedir a Prevención10: a través d’aquesta plataforma, les persones que contracten han de completar una avaluació dels riscos laborals presents al seu domicili. Aquest procés és gratuït, guiat i no requereix coneixements tècnics. La data límit per a realitzar-lo és el 14 de novembre del 2025.
  • Generar i conservar l’informe: una vegada completat el qüestionari, l’eina emet un informe amb els riscos detectats, les mesures correctores proposades, els terminis d’aplicació i la persona responsable. Aquest document s’ha de conservar com a prova de compliment davant de possibles requeriments de la Inspecció de Treball.
  • Informar a la treballador@: has d’entregar una còpia de l’informe a la treballador@ de la llar i explicar-li de manera comprensible els riscos identificats i les mesures de prevenció adoptades.
  • Proporcionar els equips de protecció necessaris: segons el tipus de tasques que realitzi la treballador@ (neteja, cuina, planxa, cura de persones grans, etc), la persona que contracta haurà de facilitar els equips de protecció individual adequats, com guants, mascaretes o calçat antilliscant. S’han de mantenir en bon estat i renovar-se quan sigui necessari.

 

Quan entra en vigor aquesta obligació?

El Reial Decret ja ha entrat en vigor. Les obligacions establertes es van començar a aplicar el maig del 2025, i les famílies que contracten tenen de termini fins el 14 de novembre per a complir amb l’avaluació de riscos laborals mitjançant l’eina Prevención10. A partir d’aquesta data, la Inspecció de Treball podrà requerir l’informe com a prova de compliment, fins i tot sense accedir físicament al domicili.

 

Tens dubtes? Contacta amb nosaltres

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top