Ajuts per a joves artistes que vulguin iniciar el seu propi negoci

L’Institut Nacional de la Joventut ha posat en funcionament un any més els seus ajuts a la “creació jove”, subvencions que van destinades a donar suport a persones de fins a 35 anys que estan vinculades amb l’àmbit cultural i volen posar en funcionament algun tipus de projecte, ja sigui d’investigació, de producció o, per descomptat, d’emprenedoria.

 

Quin és l’objectiu dels ajuts?

Que els joves de fins a 35 anys puguin posar en funcionament un negoci en l’àmbit cultural o artístic. Aquests ajuts podrien anar dirigits a joves músics, ballarins, escriptors i altres artistes independents.

 

Quina és la quantia de la subvenció?

Els ajuts poden ascendir fins a 10.000€.

 

Quins són els requisits?

  • S’ha de tractar d’”iniciatives d’emprenedoria cultural que s’iniciïn o que estiguin en desenvolupament i necessitin un impuls”.
  • L’emprenedor@ ha de tenir entre mans projectes que es desenvolupin en els àmbits de les arts escèniques, les arts visuals, el còmic i la il·lustració, el disseny, la literatura i la música.
  • L’emprenedor@ ha de tenir entre 18 i 35 anys.
  • Haurà d’aportar a la sol·licitud un dossier on expliqui el negoci que portarà a terme, les despeses i pressupost, el moment exacte d’inici i alta i un calendari de desplegament de tota la seva iniciativa empresarial. La subvenció en aquest cas podrà ascendir fins als 10.000€.
  • També es donaran ajuts a altres “joves creadors” que tinguin projectes diferents a un negoci, però tot i això vulguin desenvolupar la seva pròpia iniciativa en l’àmbit cultural.

 

Quin és el termini per a presentar la sol·licitud?

Tens fins el proper 20 de maig per a sol·licitar l’ajut.

 

Com s’ha de presentar la sol·licitud?

S’ha de presentar a través de la seu electrònica de l’Injuve, amb DNI electrònic o certificat digital. També és possible fer-ho presencialment a través del registre presencial de l’Injuve o de qualsevol localitat.

 

La sol·licitud ha d’incloure les instàncies corresponents dels annexos adjunts a la pàgina de l’Injuve: tant el dossier del projecte (incloent-hi la descripció, el pressupost desglossat i el calendari de com realitzar-lo) com un dossier de treballs anteriors.

 

Quins beneficis fiscals tenen els negocis de l’art i la cultura?

El govern va aprovar el 2023 el nou Estatut de l’Artista amb alguns ajuts per aquest col·lectiu. Entre ells, els emprenedor@s que hagin consolidat el seu negoci podran accedir a rebaixes en les seves retencions de l’IRPF. Això serveix perquè els autònoms que menys ingressen no hagin d’avançar molts diners a Hisenda a través de les seves factures i perdre liquiditat.

 

El Reial Decret 31/2023, del 24 de gener, pel qual es modifica el Reglament de l’IRPF va reduir del 15% al 7% les retencions en les factures dels autònoms artistes, vinculats a negocis de les “arts escèniques, audiovisuals i musicals” així com de les persones que realitzen activitats tècniques o auxiliars necessàries pel desenvolupament d’aquesta activitat.

 

Tens dubtes? Contacta amb nosaltres

Plan de recuperación, transformación y resiliencia
  Top