Realitat: les últimes dades interanuals i macroeconòmiques ens mostren la caiguda lliure de l'economia espanyola, amb un descens del PIB aproximat del 22%. Aquestes xifres no són només les pitjors dins de la Unió Europea, sinó que ens situen entre les economies més castigades del món.

Resistir: política econòmica. Malgrat que des de les diferents institucions europees i estatals s'ha proclamat el compromís que es farà tot el que sigui necessari per a donar suport a l'economia, Espanya està a la cua dels països de la Unió Europea en ajudes a sectors afectats per la crisi de la Covid -19. A Alemanya s'han atorgat 286 mil milions d'euros; a França, 110 mil milions; Itàlia, 80 mil milions i a Espanya, 44 mil milions. I el sector turístic, clau a la nostra economia, creua els dits per a rebre els fons recomanats per la UE.

Recuperar: política legislativa. És necessària i imprescindible la continuïtat del mecanisme dels ERTES per força major (en les condicions més favorables i originals del mes de març) i la flexibilització dels requisits legals, així com la continuïtat de les bonificacions en matèria de cotització de Seguretat Social, per als ETOP. S'ha d'ajudar l'autònom, la pime i l'empresa de més de 50 treballadors injustament discriminada en matèria de cotització precisament per crear ocupació.

En l'àmbit fiscal, si bé és cert que cal “recaptar per a gastar”, es necessita un millor tracte impositiu i reducció d'impostos per part de totes les administracions, amb bonificacions i exempcions d'aquells que siguin de la seva competència.

Reactivar: si s'adopten i milloren les mesures necessàries per a evitar noves restriccions a l'activitat econòmica, millorant la nostra política econòmica i legislant de manera intel·ligent, a les empreses ja els “sobren els motius” per a situar-se a l'ull d'aquest huracà.

Amb tot això, és just dir que ningú no és responsable de la crisi sanitària, però sí que els nostres responsables polítics ho són de la seva gestió: cal permetre el desenvolupament normal de l'activitat econòmica, garantint la nostra salut personal i també empresarial.

Finalment, i després dels precipicis legislatius causats per 25 Reials decrets, als nostres equips de TAX, els desitgem molts ànims i salut per a afrontar la recta final de l’any, i als nostres clients els anunciem que, com sempre, estarem al vostre costat.

 

Javier Santolària

[email protected] 

Soci-Director oficina TAX Barcelona Passeig de Gràcia

© Tax 2022 - Tots els drets reservats

{-- !! FnxSocial::whatsappchat('608 741 883') !! --}